1. bu minvalde az önce vuku bulan diyaloğun üzerine sıcağı sıcağına yazmak istedim. diyaloğun karşı tarafı da bir youser. " senin kalemin kuvvetli sen yaz. " dedi. kıramadım.^:swh^

    badi: " bunu hala niye barındırıyorlar, anlamıyorum. troll bildiğin."
    ben: "trollüğü becerse içim yanmayacak. eskiden trollüğün de bir adabı vardı. troller zekiydi. nerede o eski troller?"

    gerçekten nerede o troll gibi troller? açık konuşalım çoğumuz ekşiden transferiz. troll kültürüne aşinayız. eskiden troller gerçekten zekiydi. trollük yaptıkları herkesçe anlaşılamazdı. insanlar trolleri ciddiye alırlardı. sinir olup ciddi ciddi tartışmaya girerlerdi. kimisi "don't feed the troll" bakınızı verip kaçardı ama çoğunluk troll kusmuklarını epeyce ciddiye alıp, iyice eşelerdi. hatta ulusal çapta sözlük celebritysi olanları vardı. troll ifşaları pek bir önemliydi. sonrasında bilmem kim uçurulsun kampanyası düzenlenirdi. hey gidi... şimdi ise troll dublörlüğü yapan son format bükücü yeni yetmelere kaldı ortalık. etrafı zeka pırıltısından yoksun, suç unsurları taşıyan çöp entrylerle dolduruyorlar. havar komşular havar... youreads moderasyonu olaya aktif şekilde müdahale ediyor. yine de insan uzun vadede youreads'in akıbeti için endişeleniyor. umarım yanılıyoruzdur. yanılıyorumdur...

    tatava yapma engelle geççilere peşin edit: ben neden birisini engellemek zorunda kalayım?evet yazdıklarından gerçekten rahatsız oluyorsam engellemek makul bir seçenek gibi duruyor ama engellememenin iki ana sebebi olabilir bence. birincisi sağlam trolldür. zekidir. yazdıklarıyla eğlendirirken düşündürüyordur. ( ki kalmadı onlardan. nerede o eski troller azizim? ) ikincisi ise yine ne saçmalamış görmek ve kimi zaman seri eksileme hazzı yaşamak kimi zaman ise hakaretamiz entrylerini şikayet edip sildirtmek amaçlıdır.
  2. trollük sanattır.^:swh^ her sanat gibi ehil ellerde icra edilmezse böyle zulüm olur dostlar. burda bakınız verip rencide etmeyeyim şimdi.^:evet^
  3. trollük sanattır kabul. ancak trolle uğraşmasını bilmek de sanattır.
    troll, nerede o eski troller dedirtiyorsa özlemişsindir...
    demirin tuncuna, troll'ün piçine kaldık.
    (bkz: yaşar kemal)
  4. boş boş konuşup canınızı sıkacak gibiyse o bir boşboğazdır engeli basıp geçin .

    bel altı vurup sizi kışkırtıyorsa o bir maldır^:afedersiniz^ ağzınıza geleni söyleyip engelleyin.

    sizi ciddi bir tartışmaya çeker gibi yapıp^:düğünde oynamaya kaldıran akraba gibi^ rezil ediyorsa o gerçek bir troldür merak etmeyin o sizi bulur.
  5. yem niyetine tacizci başlıklar açılıyor ardından troll olamadığı söylenen kişi başlık altına bir şeyler yazıyor, akabinde 3-4 kişi troll olamadığı söylenen kişiyle baş edemiyor sonra moderasyon göreve!
    yanlış anlaşılmak istemem, kimseyi savunmuyorum ama birkaç başlığın art niyetle açıldığını düşünüyorum.
  6. gerçek troll gündeme ve internet kültürüne hakim birini trolleyemez. kendi de bunun farkındadır. arada birileri trollün oltasına gelir ve mesele "güldük, eğlendik" tadında kalır.

    trollüğe özenenlere ise kimse direkt olarak "gerzek" diyemediği için, diyen olursa suçlu duruma düşeceği için troll denmektedir. vahim olan da budur. gerzeklik yapmak serbest ama gerzeklik yapana gerzek demek suçtur.

    son olarak şunları söylemek istiyorum: birçok sosyal mecrada birçok troll zaten var. bir yerde de olmayıversin. bir yer de ciddi olsun. eksik mi kalırız?
  7. hadi her seyi her durumu trolleyenlere eyvallah diyorum da tek bir konuda diyemiyorum arkadaslar. istediginiz kadar bunun bilincli bir sey oldugunu, zekice oldugunu, bir cesit sanat oldugunu soyleyin. tamam bunlara da kabul diyorum zaten. fakat yuzyillardir süre gelmis, yasadigimiz ülkenin en buyuk problemlerinden biri olan "kadina yonelik siddet ve toplumsal cinsiyet ayrimciligi" konusunda trolluge tahammulum yok, inanin yok. hani bu konuda trolluk yapilinca ciddi ciddi uzuluyorum ben. onlarca kadin abisi babasi, kocasi, sevgilisi tarafindan ölduruluyor, daha da fenasi insanlar tecavuze ugruyor. bunlardan da fenasi ulkenin hukuk sistemi bu anlayisi resmen destekliyor. her aksam yemin ederim evime korka korka yuruyorum arkadaslar. eve yemek siparis edicem, su isticem erkek arkadasima arattiriyorum vs vs. bunun gibi onlarca örnegimiz var ki bunlar en basitleri. kalkip da boyle konularda trolluk yapip sonra da bunu "zekilikle, sanatla" bagdastirmayalim. ben boyle bir sozlukte "kadinlarin tecavuzden hoslandigini, hepsinin tecavuze ugramak isteyip sonra bunun dramini yapmaktan buyuk zevk aldiklarini" yazan troll gordum. "ekseriyetle kadinlarin asagilanmasini" yazanlari da gordum. ha bunlari dile getirince de "kezban feminist, troll kafasindan anlamayan" birisi oluyoruz. yahu binlerce konu var trolluk yapabileceginiz, cok mu zor kadin konusunda yapmasaniz ölür musunuz, trollugunuzun basina zeval mi gelir ne gelir. zekiliginizden ödün mu vermis oluyorsunuz? kadinlari asagilamayan trolle troll denmez diye bir kuraliniz mi var? hic kusura bakmayin boylesine ciddi boylesine önemli bir konuda trolluk yapan adami ben zeki olarak degil, sahip oldugu cinsel organinin verdigi rahatlikla bilincsiz bir varlik olarak goruyorum.