• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
neruda - pablo larrain
şili'nin önde gelen yazar ve şairlerinden, aynı zaman şili komünist partisi senatörü olan pablo neruda (luis gnecco), hakkında verilen mahkumiyet hükmü nedeniyle aranmaktadır. neruda'yı yakalama emri çıkarılır ve arama ekibinin başına polis şefi oscar peluchonneau (gael garcía bernal) getirilir. peluchonneau' nun neruda'yı arayışı bir kedi fare oyununa dönüşür, peki buradaki kedi kimdir?


  1. bugün itibariyle tabi ki vazgeçilmezim başka sinemada izlediğim enteresan film.

    açık söyleyeyim film tercihini arkadaşım yaptı ve ben "pablo neruda'nın hayatı anlatılıyordur işte" şeklinde gayet düz bir mantıkla salona girdim ki, adamın yazar, şair olmasının dışında siyasi bir hayatı olduğunu hiç bilmiyordum. üstelik bir neruda eseri dahi okumamışım. bu film neticesinde merakım uyandı, birkaç şiirini okuyayım diyorum, bakayım kadınlar ve atlar nasıl anlatılmış.

    neyse, neruda hakkında hiçbir şey bilmeyen ben bile, filmi beğendim. çünkü filmin tamamı ve özellikle kaçış hikayesi kesinlikle farklı, yer yer komik, biraz da fantastik bir şekilde anlatılmış. izleyin efenim.7.9/10

    edit: bir de özellikle sadece polisin yer aldığı afişi seçtim, performansı çok hoştu, kendimce bi güzellik yaptım :)
  2. yönetmen Pablo Larraín'i referandum süreciyle sık sık gündeme gelen no filmi ile tanıdık. yakın tarihle ve politikayla epeyce bir haşır neşir olduğunu 2016 yılında neruda filmi ile aşağı yukarı aynı zamanlarda vizyona giren jackie filminden de tahmin edebiliyorum. no'yu izleyip çok sevmiştim, jackie'yi izlemedim henüz ancak neruda ikisinden de farklı bir yerde duruyor gibi. bunda senaryo yazarı Guillermo Calderón'un da epey katkısı var diye düşünüyorum. larrain - Calderón ikilisi El Club filminde de birlikte çalışmışlar bu arada.

    bu girişten sonra neruda filmine gelirsek. çok dinamik, eğlenceli ve son derece iğneleyici bir film. bu iğnelerden büyük birader abd, ikinci büyük birader sscb, komünistler, emperyalistler, burjuvalar, emekçiler, entelektüeller, yani herkes nasibini almış. neruda'dan bir yandan nefret ederken, bir tarafını çok sevebiliyorsunuz. bu durum polis şefi oscar peluchonneau ve diğer karakterler için de geçerli. yani hem siyah hem beyaz hem de gri karakterler. kimse salt kötü ya da iyi değil. hayatın kendisi gibi velhasıl.

    gerçekten yaşanmış bir hikayeyi (sanırım neruda'nın yurtdışına kaçış hikayesinden esinlenerek) nasıl büyülü gerçeklik diliyle anlatırsınız derseniz, sanırım böyle anlatılır derim. senaryo, diyaloglar, karakterler (en küçük karakter bile) özenle çalışılmış. toprak ağasından, neruda'nın dostuna, mapuçe reisinden, neruda'nın karısına her birinden çok özel diyaloglar olacaktır aklınızda kalan.

    !---- spoiler ----!

    emekçi kadın: şimdi diyelim komünizm geldi. bende mi eşitleneceğiz yoksa sen de mi? mesela ben her gün burjuvaların boklarını temizleyen bir emekçiyim. sen ise şiir okuyorsun insanlara.

    neruda (bir süre düşündükten sonra): elbette bende eşitleneceğiz. yatakta yemek yiyip, mutfakta sevişeceğiz.

    !---- spoiler ----!

    polis şefi oscar peluchonneau benim de en sevdiğim karakter oldu filmde. bir sözü bence sinema literatürüne girdi bile:

    !---- spoiler ----!

    kartalı yakalamak istiyorum ancak uçmayı bile bilmiyorum.

    !---- spoiler ----!
  3. şili'nin önemli yapımlara imza atan pablo larraín imzalı 2016 yılı yapımı şili filmi.

    filme başlamadan önce klasik biyografik bir film işte diye bakıyordum ancak bittiğinde çok etkilendim. bir kaçış ve bir yazarın hayatından nasıl bir bu kadar farklı bir film çıkmış hayret verici. izlediğim en farklı biyografik sinema filmiydi. özellikle son otuz dakikalık kısmı çok heyecan vericiydi. müfettiş ile pablo neruda'nın arasındaki kaçan-kovalayan ilişkisi şiirsel bir dil ile sanatsal bir biçimde anlatılıyor. ikisi arasında özel bir bağ oluşuyor.filmin genelinde olmak üzere özellikle filmin sonundaki diyaloglardan çok etkilendim.hatta bazılarını not aldım:

    !---- spoiler ----!

    -onu tanıyor musun?
    -hayır, evet, evet tanıyorum. o peşimdeki komiserdi. kovalayanım. üniformalı hayaletim. onun hakkında ve o da benim hakkımda rüya görürdük. sırrımı bilerek beni gözetlerdi. ne yazdığına bir baksana, memur. atlar ve karlar yazdın. beni göğe kaldırdın. şimdi soğuğu dahi hissetmiyorum.

    !---- spoiler ----!


    !---- spoiler ----!

    -beni evinizde misafir edebilir misiniz? bilmek istiyorum elbette patrona bahsetmeyeceksiniz.
    -birini mi öldürdün.
    -hayır.. evet, yazarak. her zaman yazarım.

    !---- spoiler ----!

    film şu sözlerle bitiyor ki en etkilendiğim sonlardan olabilir:

    !---- spoiler ----!

    neruda beni ölümsüz yaptı. sanatı bana bir hayat verdi, kağıttaydım ve şimdi bir canım var. bu gece en hüzünlü şiiri yazabilirim...

    !---- spoiler ----!