ney




  1. türk musikisi'nin en bilinen nefesli sazı. kamış demektir. farsça nây'ın muhaffefi yani ince söylenişidir.

    varlığının sümerler zamanına kadar dayandığı bilinir.

    ney sulak ve sıcak yerlerde yetişen kamışlardan yapılır. bu kamışlar boğumludur ve her ney 9 boğumlu yapılır. (insan boğazı da 9 boğum denir.)

    ney sazlıktan kesildikten sonra bir yıl kuruması için bekletilir. daha sonra kabukları soyulup ateşte ısıtılarak düzeltilir. sonra ucu yani kafası kesilir. kızgın şişlerle gövdesine delikler açılır. (eziyetlere gel) hem sazlıktan koparılıp hem bunca eziyet çektiği için daima inler durur.

    neyde, biri arkada altısı önde olmak üzere toplam yedi delik vardır. ağza alınıp üflenen kısma başpâre denir. başpareler eskiden manda boynuzu, fildişi gibi kıymetli parçalardan üretilirdi. günümüzde plastik, ahşap gibi malzemeler kullanılsa da ses kalitesi açısından en iyi malzeme manda boynuzudur.

    neyin alt ve üst uçlarına metal halkalar, parazvane, geçirilir, böylece ney çatlamaya karşı dayanıklı hale gelir.

    ney tasavvufta özellikle mevlevilerde çok itibar kazanmış, adeta kutsal sayılmıştır. mevlana mesnevi'ye "bişnev ez ney" yani "dinle neyden..." diye başlar.

    3 oktavlık ses aralığı vardır. dini musiki dışında klasik musikimizde de en çok rağbet gören sazdır. içi bomboş bir kamıştan böylesine hazin sesler çıkması çok şaşırtıcıdır.

    ney çalana neyzen ya da nâyî denir. niyazi sayın, sadreddin özçimi, salih bilgin, ahmed şahin, aziz şenol filiz gibi usta icracıları vardır.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZPyfn8U9pQQ
    https://www.youtube.com/watch?v=ItvtmItqd5I