nilgün marmara

Kimdir?

1958 yılında istanbul'da doğdu. ortaokul ve liseyi kadıköy maarif koleji ve anadolu lisesi'nde bitirip, yüksek öğrenimini boğaziçi üniversitesi ingiliz dili ve edebiyatı bölümü'nde tamamladı.

sylvia plath üzerine incelemeler yaptı. çeşitli dergilerde şiirleri yayımlandı.

13 ekim 1987'de 29 yaşındayken intihar etti.


  1. kendisi için yapılacak en güzel tanım ""öyle güzelsin ki kuş koysunlar yoluna" bir çocuk demiş."^:kuş koysunlar yoluna şiirinden^ olan kadın. yoksa ancak 29 yaşında intihar etmiş, şiir yazan bir kadından bahsedebilirsiniz.

    daktiloya çekilmiş şiirler, sylvia plath'ın şairliğinin intiharı bağlamında analizi, metinler kitaplarının baskısını bulmak mümkün. kırmızı kahverengi defter'i ise bulan beri gelsin.

    not: kırmızı kahverengi defter'in pdf'ine ulaşmak isteyen yazarlar bana mesaj ile ulaşabilirler.
  2. yazarın kirmizi kahverengi defter adlı eserinin 1. baskısı 350 liradan satılmaktadır.
  3. “maskelerinizi kuşanıp yalanlarınızı çoğaltın
    hepiniz mezarısınız kendinizin”
  4. "bir karga bir kediyi öldüresiye bir oyuna davet ediyordu. hep böyle mi bu? bir şeyden kaçıyorum bir şeyden, kendimi bulamıyorum dönüp gelip kendime yerleşemiyorum,
    kendimi bir yer edinemiyorum, kendime bir yer.'.. kafatasımın içini, bir küçük huzur adına
    aynalarla kaplattım, ölü ben'im kendini izlesin her yandan, o tuhaf sır içinden! paniğini kukla yapmış hasta bir çocuğum ben. oyuncağı panik olan sayın yalnızlık kendi kendine nasıl da eğlenir. niye izin vermiyorsun yoluna kuş konmasına niye izin vermiyorum yoluma kuş konmasına niye kimseler izin vermez yollarıma kuş konmasına? öyle güzelsin ki kuş koysunlar yoluna"
  5. gitmeden collons de deu düşürdü gitti aklımıza:
    "aydınlıkta köhneliği belirginleşen ve kentte ve konutta hiçbir şey neyse ben oyum. öylesine bağsız ve yeğniyim ki bu hafifliğin şiddetinin bedelini bir gün öderim diye düşünüyorum. sanki varoluş beni cezalandırmak ister gibi; yoğunluğundan bana düşen payını benden geri alarak bu yoğunluğa, olur olmadık herkese ve her şeye fazlasıyla katlayarak sunuyor. ülkem yok, cinsim yok, soyum yok, ırkım yok; ve bunlara mal ettirici biricik güç, inancım yok. hiçlik tanrısının kayrasıyla kutsanmış ben yalnızca buna inanabilirim, ben. yere göğe zamana denize kayalara ve kuşlara da dokunan aynı tanrı değil mi? bu kutlu tanrının yönetkenliğinde, olmayan ellerimle bir yok-tanrı'yı tutuyor ve ölçüyorum yokluğun ağırlığını. kefe'lerinden birine onun oylumu pekâlâ sığıyor, diğerine duygular, duyumlar ve düşünceler yığılıyor, işte yetkin eşitlik... her gün her gece bu eşitliğin bilgisiyle geçiyor. bir eskiciden satın alınmış bu teraziyi birgün başka bir eskiciye vereceğim, o gün, tozanlarım her bir yana dağılıp toprağın suyun ölümsüzlüğüne eklemlenecekler ve ben özgürleşeceğim." - canım sıkıntı sınırı
  6. edebiyat tezlerinde eserleri sıkça sylvia plath ile feminist teoriye göre karşılaştırılan yazar. bu feminizm ekseninden çıkıp modern tarzdaki eserlerinin postmoderniteye göre yorumlanması daha güzel olabilir.
    doris
  7. zelda, acısı bal rengi kadın.

    ''kapı kimin üzerine kapatılıyorsa, o, dışarıda kalanın değildir.''

    ''bir yaşamın bir düşe eklenmesiyle, bir düşün yaşamdan çıkarılmasının hiçbir ayrımı yok. dilsiz şarkıcıları düşünüyorum da öylesine kendilerini kendi yağlarında kavuran varlıklar! bıçaksız bıçaklıları, çölsüz çöllüleri, kumsuz kumluları... çocuğun ilk hecesi: acı, sonraki çift hece: doyum. yanılsama. yanılsama!?! bir de körler var kuşkusuz, kuşsuz. hep karanlıkta düşünürler.''
  8. "çok yalnızım, mutsuzum
    göründüğüm gibi değilim aslında
    karanlıklarda kaybolmuşum
    bir ışık arıyorum, bir umut arıyorum uzun zamandır
    aradıkça batıyorum karanlık kuyulara
    kimse duymuyor çığlıklarımı
    duyan aldırış etmiyor çekip kurtarmak istemiyor
    bense insanların bu ilgisizliği karşısında ilgiye susamışım
    ümidimi yitirmişim
    biliyorum bir gün dayanamayacak küçük kalbim
    arkamı dönüp inandığım ve güvendiğim her şeye
    veda edeceğim."

    dedi, ve ona ümidini kaybettiren ilgisizliklerin, karanlıkların içinde kayboluşunun izinden giderek bırakıverdi kendini dünya boşluğuna. kalsa mıydı sahi bu tamamı düzenbazlıklarla cirit atan dünyanın kokuşmuş vakitlerinde?
  9. bu kadına aşığım.
    oz
  10. ortalama türk şiiri takipçilerinin "kuş koysunlar yoluna" şiiriyle gönlünü çalmış, şiirseverlerce efsaneleştirilmiş kadın şair. fakat ben maalesef, kitabını alıp da diğer şiirlerini okuduktan sonra nilgün marmara hayranlığı sekteye uğrayanlardan biriyim. yine de güzel kadın, kuş koysunlar yoluna.