1. konu yetimler. onlara adaletle davranılmasını emrediyor allah. eğer ki bu adaleti sağlayamayacağınızdan korkarsanız, yetim çocuklara sahip çıkabilmek adına, belirtilen sayıya kadar bir ruhsat veriliyor. bak, '' git 4 tane karı al'' demiyor ayet. ruhsat veriyor. konu, yetimlerin haklarına riayet. zaten sonra ne diyor? bunlara da adaletle davranamayacğınızdan korkarsanız, bir tane ile yetinin. '' bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur''. ulan ayet bas bas bağırıyor tek eş diye. neresinde kadına ayrımcılık var? (alıntıdır)

    madem eleştiriyorsunuz o zaman ayeti doğru düzgün yazın. işinize geldiği gibi yazmayın.
  2. yetim kızlar hakkında adaletle muamele edemeyeceğinizden korkarsanız, beğendiğiniz, hoşunuza giden başka kadınlardan iki, üç ve dört kadın alın. fakat bunların arasında adaleti gözetmeyeceğinizden korkarsınız o vakit bir zevceyle, yahut sahip olduğunuz cariyelerle iktifa edin. bu, doğruluktan sapmamanıza daha yakın ve size daha uygundur.

    kadın pazar malı mıdır? hayvan mıdır? yoksa insan mı? kadını ikişer üçer almak, bakamıyorsak iktifa etmek (yetinmek) nedir? erkeğin dışarı sarkan üreme organının, kadınınkinin de içeri doğru olmasından dolayı mıdır bu üstünlük? yetinmek kelime manasıyla daha az olanı kabul görmek olarak kullanılmış burada. daha az kadınla yetinmek yerine 1 tane ile yetinmeyi öğütlemek çok mu zordur?
  3. tarihi olayları dönemin şartlarına göre değerlendirmek gerekir. 620li yıllardan bahsediyoruz. o dönemki ahval ve şeraiti göz önüne alırsak, bırakın kadın erkek eşitliğini, 4 kadının 1 erkeğe eşitliği bile kadınlar için kazanılmış bir hak olabilirdi.

    biliyorsunuz ki, o dönemde erkek istediği kadar kadın alma hakkına sahipti. tek sözüyle boşardı. hatta öncesi arap kabilelerinde, erkeğin çocuğu olmadığı zaman, eşini değişirmiş başkasıyla böyle de midesiz bu araplar.
    islam peygamberinin 12 ila 19 arası kadınla evlendiği bilinir. bunu, herhangi bir müslümana yöneltince, o dönemki konjonktür bunu gerektiriyordu gibi bir cevap alırız.
    haklıdır. o dönemki geçerli durumlarda erkek birden fazla kadınla evlenirdi. bu kadar eşitlikçi değildi dünyamız.

    nihayetinde bu ayette de herhangi bir yanlışlık yoktur. o dönem için gayet yerindedir. doğru olandır.
    fakat asıl sorun şudur ki: islam evrensel değildir ve tüm zamanlara hükmedemeyen bir dindir.

    kullanılan kelime sıklığı vesaire ile, bir eserin ne dönemde yazıldığı yada kim tarafından yazıldığı tespit edilebiliyordu. kuran içinde böyle bir yazı okumuştum.
    insanlar tarafından yazıldığı iddia ediliyordu.

    (bkz: bilemiyorum altan)