• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
Yazar robert musil
niteliksiz adam - robert musil
avusturyalı yazar robert musil'in (1880 - 1942) niteliksiz adam başlıklı dev romanı, günümüzde modernizmin roman alanındaki birkaç başyapıtından biri sayılmaktadır.

kafka, joyce ve harmann broch'la birlikte yirminci yüzyıl romanının kurucuları arasında yer alan musil, 1921 yılından başlayarak ölünceye kadar niteliksiz adam üzerinde çalıştı. romanın ilk iki kitabı 1930'da, üçüncü kitabı ise 1933'te yayımlandı. tamamlanmadan kalan dördüncü ve son bölümün yayımlanması ise ancak aradan neredeyse yirmi yıla yakın bir süre geçtikten sonra gerçekleşebildi.

niteliksiz adam, gerçek anlamda bir çağ ve geçiş dönemi romanıdır. yazar tarafından "impkralya" diye adlandırılan, gerçekte 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başında artık çöküş sürecine girmiş olan avusturya-macaristan imparatorluğu'nu simgeleyen bir ülkede musil, modernizm sürecindeki bir toplumun ve bireyin tüm çalkantılarını sergilemeyi amaçlar.

bu çalkantılar, romanın başkişisi, yani "niteliksiz adam" olan ulrich'in kimliği aracılığıyla sergilenir. ulrich, bir ayağıyla eski'de, öteki ayağıyla yeni'de durmaktadır. bütün sorun, onun bu geçiş konumunun doğal sonucu olan çelişkilerin üstesinden gelip gelemeyeceği sorusunda odaklanır.

bu roman üzerine çok önemli bir inceleme kaleme alan virgil newmoianu'ya göre niteliksiz adam, dikkatli bir okura yalnızca bir geçiş dönemini değil, fakat yakın geleceği de çok çarpıcı biçimde sergileyen başyapıtlardan biridir.

(idefix)


  1. bir robert musil romanı.
    20. yuzyil edebiyatini ve romanin tarihsel surecini derinden etkileyen uc buyuk romandan biri sayilir. digerleri : kayıp zamanın izinde ve ulysses

    avusturyali yazar robert musil, yaklasik 30 yıl boyunca romanini bitirmek icin ugrastiysa da bitirememistir. her tumce uzerinde uzun uzun durmasi ve romanin tarihsel arka plani kitabini bitirmesine engel olan baslica faktorlerdir. bu bitmemiş haliyle bile roman, üslubunun eşsizliği, dönemin avrupasını kavrayışı ve devasa boyutu ile tüm zamanların en önemli yapıtlarından biridir.

    zaten destansi boyutta olan romana (dört cilt) bir de musil'in uslubunun zorlugu eklenince diger dillere cevrilmesi oldukca zorlasan romanin turkce'ye şimdilik ilk iki cildi cevrilmistir.
  2. bir yazarın yoksul olanı makbuldür -evet ben, acınası biyografilere düşkün bencil okur!-, bu sebepten diğer iki modern şahsa nazaran -proust, joyce- her zaman başlıca modernistimdir musil, fakat ne yalan söyleyeyim anlatımda öylesine uzaklaşılır ki yapıtta -ha modernizm tabi, tabi de...- , proust denen zevk düşkününe kayar ara ara aklım.