• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
no man's land - danis tanovic
1993 yılında, bosna savaşının en kanlı günleri cereyan etmektedirler. sırp askerler ile bosnalılar arasındaki, tampon bölgede yollarını kaybeden bir grup bosnalı asker, kendilerine doğru açılan ateşten kaçmak üzere buldukları boş bir siperi sığınak olarak kullanmaya başlarlar. geriye sadece chiki kalmıştır. yaralı olan bir diğer sırp asker de kısa bir süre sonra aynı sipere sığınmak zorunda kalacaktır. bu bölgeden kurtulmak için bu iki düşman asker, birbirlerinden faydalanmak durumunda kalacaklardır.


  1. boşnak yönetmen danis tanovic'in 2001 yapımı, cannes, berlin ve venedik film festivallerinden ödülle dönen filmi. filmde boşnak savaşı sırasında bir tampon bölgede sıkışıp kalan iki düşman askerinin yaşadıkları anlatılırken, nato ve birleşmiş milletler nezdinde de dünyaya barış getirmeyi vaat eden büyük devletlerin basiretsiz politikaları eleştiriliyor. bilhassa da son sahnesiyle insanın içini acıtıyor bu film.

    bunun gibi, the thin red line gibi, paths of glory gibi savaşın arka planını sorgulayan filmlerin, savaşın şakşakçılığını yapan filmler kadar ilgi çekmiyor oluşu, aslında bir bakıma bütün bu yaşanan ve ileride yaşanacak acıların işareti gibi.
  2. 2001 yılı yapımı, 2002 yılında yabancı dilde en iyi film oscarını da almıştır. filmin senaryo yazarı olan ve müziklerini de yapan boşnak danis tanovic’in ilk filmidir.
    küçük bütçeyle iyi filmler yapılabildiğini gösteren en iyi savaş karşıtı filmlerden biri.