• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.33)
notorious - alfred hitchcock
dünya savaşı sırasında hüküm giymiş bir nazi savaş suçlusunun kızı olan alicia'yla amerikan hükümeti adına casusluk yapması için temasa geçilir. aşk, gerilim ve tutku gibi hitchcock temaları etrafında dönen film, ustanın en iyi filmlerinden birisi olarak kabul ediliyor.
film diğer hitchcock filmleri gibi gerilim türünde olsa da; alt metin olarak asıl aşkı ele alıyor. filmde grant, müfettiş (ajan da diyebiliriz) rolünde; bergman da almanya vatandaşı olan, babası kirli işlere karışmış, babasının yaptığı pis işleri öğrendiğinde amerika hükümetine çeteye sızan birini canlandırıyor. çeteyi devirmek için brezilya'ya gidiyor, burada kendisine aşık olan bir çete üyesiyle evleniyor.
aslında grant ve bergman'ın birbirlerini yanlış anlamaları evliliğe zemin hazırlıyor. grant, görevi uğruna bergman'ın evliliğine ses çıkaramıyor. ne kadar kıskansa da, o'nun için görevi herşeyden üstün; en azından öyle olduğunu sanıyor. bergman da grant'in kendisine soğuk davranması yüzünden istemese de çete üyesiyle evleniyor. filmin kalanı da çeteyi çökertmek için verilen mücadeleyi ve bu ikilinin birbirlerini aslında ne kadar çok sevdiklerini anlatıyor.
bergman ve grant'in iyi oyunculukları, hitchcock ' un gerilimi ve aşkı konu alan etkileyici bir yapım.(sinemalar.com)


  1. türkçe'ye aşktan da üstün olarak çevrilmiş, 2 dalda oscar adayı, 1946 yapımı film.
    xama
  2. hitchcock, büyük bölümü brezilya’da geçen filmi “back projection” tekniğiyle rio’ya hiç gitmeden çekmiş ve yine klasik yöntemlerinden olan “macguffin” yönetimini bu filminde de uygulamıştır.
  3. sinema teknik bilgisi cok kisitli benim gibi siradan bir seyirciye bile izlenen seyin oyle siradan olmadigi hissini veren bi hitchcock filmidir. bunun bi onemi var miydi bilmiyorum ama filmin gorunur hikayesi biraz zayiftir, ama alicia ile devlin arasindaki ask epey etkileyicidir...

    !---- spoiler ----!
    - bu donem filmlerinde dogal oldugu uzere ciftler ilk 10 dakika icinde biribirlerne olesiye asik olmuslardir... ama ingrid bergman'li her sahne bunu inandirici kilar.

    - hic alakasi olmadiig halde paul prescott'in (devlin'in amiri) surekli "cok da yakisikli adammis" diye tanimlanmasi ilginctir... hitchcock bisey anlatmaya calsiyordu ama ne?

    - mahzene girmek icin anahtarin alinmasi gerekliligi tuhaftir, gerci o anahtar (unica) ugurlu sayilarak yillar icinde grant, bergman ve hitchcok arasinda dolasmis...

    - alex'in annesinin olayi anladiktan sonra kurdugu cumle guzeldi: "we are protected by the enormity of your stupidity"
    !---- spoiler ----!