• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
nuit et brouillard - alain resnais
yıl 1955. ikinci dünya savaşı'nın bitmesinin 10. yılında, ikinci dünya savaşı komitesi yönetmen alain resnais'den nazi toplama kamplarıyla ilgili bir belgesel çekmesini ister. orianenbourg, auschwitz, dachau, ravensbruck, belsen, neuengamme, struthof kamplarında geçmişin hayaletinin izini sürerken, kamplara gönderilenlerin yaşadıkları korkunç ve trajik olaylara dış ses ve jean cyrol'un arşiv görüntüleri eşliğinde tanıklık ediyoruz.


  1. "Nuit et brouillard (gece ve sis)", yedinci sanatın en gerçekçi ve etkileyici belge-filmlerinden biri. insanlığın zalimliğinin ne boyutlara ulaşabileceğini, kurgunun hakikatin kenarından bile geçemediğini bir kez daha görüyoruz 30 dakikalık bu belgesel ile.

    izlemesi çok zor bir film tahmin edersiniz. gerçekten zorlanarak izledim. ama izlenmeli. ırkçılığın ve zalimliğin sürekli tekerrür etmediği, insanın insana zulmünün sona erdiği bir dünya için mücadeleyi büyütme umuduyla izlenmeli.

    !---- spoiler ----!

    savaş uykuya yattı ancak bir gözü daima açık.

    !---- spoiler ----!

    !---- spoiler ----!

    bu olayların mazide kaldığını ümit ederek, bu kampların musibetinden ilelebet kurtulduğumuza inanalım. bunların sadece bir kez, belirli bir yerde ve zamanda olduğuna inanır gibi yapalım. gözlerimizi bizi çevreleyen her şeye kapatalım ve insanlığın bu sonsuz çığlıklarına kulaklarımızı tıkayalım.

    !---- spoiler ----!

    bir de yazı bırakayım ilgilisine gece ve sis: toplumsal belgesel ve hatırlama üzerine