• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
of mice and men - gary sinise
en iyi arkadaşlar lennie ve george, ekonomik kriz döneminde kendilerini california'da işsiz bulurlar, buldukları işleri ise lennie'nin çocuksu zihni nedeniyle kaybetmektedirler. tyler çiftliği'nde işe alındıklarında patronun kötü yürekli oğlu curley'nin sıkı disiplinine rağmen işlerinde başarılı olurlar. ama dünyaları, curley'nin mutsuz eşi lennie'nin merhamet duygularına maruz kaldığında paramparça olur. artık george'un da merhamet duygularıyla bir karar vermesi gerekmektedir.


  1. çok etkilendiğim fareler ve insanlar romanının sinema uyarlaması.

    çaresizlik... lennie'ninkinden çok george'un çaresizliği... ve bu çaresizlikten beslenen bir dostluk...

    john malkovich her zamanki gibi oldukça başarılı. john malkovich olmak istetecek kadar. gary sinise öyle pek takdir ettiğim biri değil. george'un duygularını, iç çatışmalarını pek verememiş filmde. yine de filminin de en az kitabı kadar güzel olduğu söylenebilir.
  2. kitabını okurken imgelediğim karakterlerin aynısını perdede gösteren film. karakter geliştirmeyi iyi bilen john steinback'e yaraşır bir film olmuş.

    film bilgileri:

    yönetmen: gary sinise
    yazar: john steinback (roman), horton foote (senaryo)
    yapım: 1992
    tür: dram

    !---- spoiler ----!

    lennie'nin yarım aklı kendisine hep bela getirir. koca cüssesine rağmen çocuk kalbi yumuşak şeyleri okşamayı çok sever. o yüzden hep fare, tavşan gibi hayvanlarla oynar ama elinin ayarını tutturamadığı için onları öldürür. istemez böyle olmasını ama yapacak başka bir şeyi de yoktur. kadife kumaşları okşamayı da çok sever ve bu yüzden gördüğü kadın elbiselerine dokunur. kadınlar da haliyle korkar. ama bilmezler lennie'nin cinsel bir arzusunun olmadığını, sadece kumaşa dokunmak istediğini. diğer insanları ve endişelerini anlamayan lennie, sadece yanından hiç ayrılmayan george'un sözünü dinler.

    george ise lennie'nin aksine akıllıdır ve tek istediği ikisinin birlikte bir eve sahip olması ve aile gibi yaşamasıdır. sürekli lennie'ye bakıcılık yapması yorucudur ama george'un aile diyebildiği tek insan odur. lennie'nin başına bir şey gelmesini istemez ve sürekli onu kollar. ama bunu sonsuza dek yapamayacağını anlar. kritik bir karar vermek zorunda kalır.

    birbirleri dışında kimsesi olmayan ikilinin dünyaya bakış açılarının farkı, ilişkilerini çıkmaza bağlar.

    !---- spoiler ----!