1. değirmen bükü ‘nün güney doğusundaki korunaklı, doğa harikası bir koy. türk denizciliğinin duayenlerinden sadun boro kaptanın yaşadığı koydur. girişinde okluk burnu’nun uzantısında bulunan kayaların üstünde heykeltıraş tankut öktem’in yaptığı deniz kızı heykeli 1995 yılından beri koya bekçilik eder. sadun boro gökova körfezi’nde kendisine ve teknesi kısmete gösterilen misafirperverlikten dolayı bu heykeli armağan etmiştir, kitabesini de üstüne yazmıştır.

    sadun boro, 1965 yılında 10,5 metre boyunda “kısmet” adlı teknesi ile türkiye’den dünya denizlerine yelkenli ile açılan ilk türk’tür. seyahatte, alman asıllı eşi oda boro ve kedileri miço da vardı. zamanın koşullarında 3 yıl süren dünya seyahatinin anıları, türk denizcilerine yeni ufuklar açmıştır. sadun boro’dan sonra bir çok denizci onu örnek alarak, dünya denizlerine açılmış ve açılmaktadır. tüm bu denizciler, seyahatlerine başlamadan önce veya sonra, ustayı okluk koyunda ziyarete gelirler. onun teknesi “kısmet”, koyun içine demirli ve sadun boro’nun tarifi ile; “baştan şamandırasına bağlı, kıçtan 8 numaralı çam ağacından koltuk alır”. adres bu kadar basit.

    1928 yılında istanbul’da doğan sadun boro, yaz aylarında yine burayı merkez eder, o çok sevdiği denizleri karış karış gezer. sadun boro sadece gezen bir denizci değil, gezdiklerini paylaşan, başka denizcilere örnek olan rehberlik eden bir ustadır. doğanın korunması konusunda çok çabalar göstermiş ve göstermektedir. bu konuda başarılar elde etmiştir. çıkardığı denizcilik yayınlarının en önemlilerinden biri, “vira demir” adlı kılavuz kitaptır. bu kitapta; istanbul’dan iskenderun’a kadar türkiye kıyılarını, karış karış ele alır, denizci tavsiyeleri ile soslandırır, deniz severlere kılavuzluk eder. bu eşsiz kitap, her türk teknesinde ya da türkiye sularını gezen konuk yatçıların- çeviri versiyonları-teknelerinin harita masalarındadır. hala denizlerde, hala üretir. dünya denizlerini dolaştığı yelkenlisi istanbul haliç’te bulunan rahmi koç müzesinde sergilenmektedir.

    korunaklı okluk koyu, doğuya doğru girer. ortaları derin olmasına karşın(12 mt.), koy sonu sığlaşır, sazlıklar vardır. bu kısımda genellikle küçük tahta bir iskelede, balıkçı tekneleri bağlıdır.

    okluk koyu’nun kuzeyinde çam ormanları ile kaplı bir kıyı şeridi bulunur. buralarda 7-8 metreye demir atıp, çam ağaçlarından koltuk alınır. ancak biri doludur hem gönüllerimiz de, hem de gerçekte. 8 numaralı çam. bunun dışında her yere yanaşabilir, gönül rahatlığıyla kalabilirsiniz.

    koyun güney yakasında “t” iskeleleri olan iki restoran ve tesisleri bulunur. bu iskelelerden doğudaki 20, batıdaki 30 tekne alır. her ikisinde de tonoz olup, elektrik su bağlanır. restoran ve marketleri ve çamaşırhaneleri bulunur. blok buz ve gaz vardır. çok değişik, kendi atmosferi olan şirin yerlerdir. aile işletmeciliği ile sıcak bir atmosfere sahiptirler.

    bu restoranların arkalarında, rengarenk bahçeler, yürüyüş yolları ve çam ormanları bulunur.

    karayolu bağlantısı vardır. buradan marmaris 26, dalaman havaalanı 100 kilometre mesafededir. araç temininde restoranlar yardımcı olur. yakıt ihtiyacı, marmaris’ten tankerle karşılama olanağı vardır.

    okluk koyu’nun batısında güneye doğru uzanan malderesi koyu’na tekne giriş yasağı vardır.

    kaynak:coast guide tr