• youreads puanı (9.45)


  1. klasikler arasında yer almayı hak eden parçadır gözümde.
  2. metallica grubunun 1988 yılında çıkardıkları " ...And Justice for All" adlı albümün en meşhur parçalarındandır.

    parçanın klibi kanımca müzik tarihinin en etkileyici kliplerinden biridir. girişinde, dünya savaşı sırasında gözlerini, kulaklarını, burnunu ve yüzünün bir kısmını kaybetmiş bir askerin hastahanedeki görüntüleri vardır. ekip üyeleri bu klibi çekerken johnny got his gun adlı 1971 yapımı filmden etkilendiklerini söylerler. bu filmin konusu da tam olarak aynıdır.

    parçayla ilgili değinilmesi gerektiğini düşündüğüm husus da "grammy" ile ilgili. 1989 yılında "Best Hard Rock/Metal Performance Vocal or Instrument" ödülüne aday gösterilmesine rağmen ödülü alamamıştır. aynı ödüle 1990 yılında layık görülmüştür. 1989 yılında "metallica"nın ödülü almasına kesin gözüyle bakılmaktayken ödülü alan Jethro Tull bu sebepten dolayı ödül gecesine bile katılmamıştır.

    bu parçayı özel yapan bir husus da girişinde yer alan helikopterin dinlendiği her platformda (kaset, cd, kulaklık, hoparlör, tek giriş, çift çıkış, steryo, dolbi dijital vb.) sağdan sola olan kaymasıdır. hatta albümün çıktığı yıllarda bunun çok büyük bir mesele olduğunu hatırlıyorum. tek mikrofonla kayıt yapılan yıllarda böyle bir grubun birden fazla kayıt kanalı kullanması takdir görmüştü. seksenler işte!
  3. metallica'nın en son istanbul konseri olan itü konserinde harika bir projeksiyon gösterisi ile sunduğu, muhteşem şarkı.