1. 19 aralık 1924 tarihinde yasalaştırılmış olay.

    ama o tarihten hemen öncesinde kurtuluş savaşı'nın getirdiği ortam yüzünden çoğu milletvekili aynı zamanda askerdi.
    ki mustafa kemal atatürk'ün 'ordunun siyasetten ayrılması' gerekliliğini belirtme sebebidir.

    çünkü kurtuluş savaşı sadece aydınlarla kazanılmadı. askerlerin içinde gerici-hilafetçi düşünceye sahip insanlar da vardı.
    ll. tbmm zamanı(1923) ortam biraz durulunca bu arkadaşların yeniliklere karşı çıkması üzerine mustafa kemal bu düşünceyi tekrar gündeme taşımıştır.

    bu yüzden herkese ''ya ordu ya da siyaset. birini seçin. fakat benim gönlüm orduyu seçmenizden yanadır.böyle bir dönemde ordu sizlerin tecrübesine ihtiyaç duyuyor.'' gibi bir konuşma yapmıştır. buna rağmen kazım karabekir, ali fuat gibi bazı kişiler orduyu bırakıp siyasete geçmek istese de ülkenin durumu yüzünden 'önce yerlerinize biri atanmalı.' düşüncesiyle-bahanesiyle- ertelenmiştir. atatürk işte. zeki adam.

    ayrıca kemal kılıçdaroğlu , mitinglerinde böyle şeylerden çokça bahsediyor. kendisini bir kez daha takdir ediyorum.
    bir örnek, http://www.ulke.com.tr/siyasi-partiler/haber/691601-kilicdaroglu-ordu-siyaset-unsuru-olamaz
  2. ordu önce yollardaki radarları kaldırsın.

    *pardon, ben yanlış gelmişim...
  3. son dönemde tekrar yasak aşk yaşamaya başladılar. mitinge giden genelkurmay başkanını hadi birlik beraberlik neyse dedik de köprü açılışı ne demek üstelik sınır ötesi bir operasyon varken ve aynı gün ülkende çatışamalar yaşanmış can kayıpları verilmişken. geçmişte çok daha azı için cumhuriyet bayramı kutlamaları iptal edilirken bu durumda köprü açılışına giden bir kuvvet komutanı. hayırlı olsun partili cumhurbaşkanı partili yargı sistemi derken partili ordumuz da oldu
    wtf