1. devlet-i aliyye-i osmaniyye yani ebedi devlet ismini taşıyan türkiye cumhuriyeti devleti'nin mirasını devraldığı türk devleti.

    1299 da okutulan hutbe sonrası kurulduğu bilinir. fakat halil inalcık a göre türklerde devlet kurmanın asıl belirtisi olan kendinden güçlü bir devleti yenmek geleneğinden ötürü, 1302 de bizans'a karşı kazanılan savaş sonrası kurulmuştur.

    padişahlarının hiç birinin eşinin türk olmadığı bilinir. ingiliz tarihçi tonybee ye göre, tarihin gördüğü 3 büyük devletten birisidir. sosyal ve iktisadi yapısı bugün bile ders alınacak niteliktedir. arşivde milyonlarca çözülmeyi bekleyen belge vardır o dönemden kalan. kimilerine göre bu belgelerin okunması ilerisi için çok faydalı olacaktır. gizemlerle dolu büyük bir devlettir.

    gazi mustafa kemal, osmanlı devletinin lağvedilmesini nutukta şu sözlerle belirtir.

    "“osmanoğulları, zorla türk milletinin egemenliğini ele geçirmişlerdi. bu zorbalıklarını altı yüzyıldan bu yana sürdürmüşlerdi. şimdi, türk milleti bu saldırganlara artık yeter diyerek egemenliğini, ayaklanarak kendi eline, eylemli olarak almış bulunuyor.”
  2. halil inalcık hoca tarafından 1302 bapheus savaşının ardından kurulduğu öne sürülen devlettir. resmi kayıtlarda ismi 'devlet-i aliyye' ya da 'devlet-i aliyye-i osmaniyye' olarak geçer.
    ttsr
  3. dünya da hiç bir şeyin baki kalmayacaginin kanıtıdır. devleti ali osman
  4. yanlış bir tabirdir. osmanlı imparatorluğu 16. ve 17. yüzyıllarda ortaya çıkan egemenlik ve toplumsal sözleşme kuramları ile ulus üzerine inşa edilen devlet organizasyonu şartlarını taşımaz.

    (bkz: imparatorluk)
    (bkz: devlet)
    pinot
  5. bir devlet olarak kurulmuştur fakat 'çok uluslu' olduğu şu meşhur üç kıtada hüküm sürdü denilen dönemlerinde ise imparatorluk olarak anılması gereken, ilk kurulduğunda beylik adı ile geçen devlet; neyse bu şekilde tanımı yapalım.

    günümüzde malum osmanlıcık oynamayı seven bir kitle var(veya adı neyse) yalnız o dönemdeki sanatsal çalışmalar günümüzün 'yeni türkiye'sinden daha ileridedir. o dönemlerde tabiki çok emin olmamakla birlikte 'çok uluslu' devleti o kadar uzun süre yönetebilmek kolay değildir.

    sonunda tabiki çağlar değiştikçe gelişime ayak uyduramayan ve geri kalmış her toplum gibi yok olmaya doğru giden bir çizgi ile sonlanmıştır.

    son dönemlerindeki halleri günümüz türkiye'sinin haline benzer olduğunu düşünüyorum ve bu da beni ürkütüyor haliyle.. ne yazıkki osmanlı imparatorluk(devlet neyse artık) döneminin günümüzdeki algısı çok farklı gibi geliyor bana.
  6. 1299 yılında otman bey tarafından kurulan devlet. 1920'de türk hükümeti tarafından sonlandırılmıştır. bu devlette türklere 2.sınıf vatandaş muamelesi yapılıyordu.
  7. bilime yeterli önemi vermeyerek ve sanayi devrimini yapmayarak bugün 2. sınıf, gelişmemiş bir devlet olmamızın sebebi olan devlettir.
  8. her imparatorluk gibi bir gün yıkılması normal olan devlet.

    her yıkım gibi, acı getirmiştir.

    mesela roma imparatorluğu yıkıldığında da avrupa'da benzer durumlar yaşanmıştır. günümüzde ortadoğuda yaşananlar roma sonrası avrupa'da yaşananlara benzer aslında.

    devletler ve imparatorluklar doğar, büyür ve ölürler.
  9. sevmiyorum ancak ne derseniz deyin ortaçağ avrupası yerine tüm osmanlı devleti yeğdir.