• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.88)
otostopçunun galaksi rehberi - douglas adams
tamamen sakin bir hayat yaşamak, hayatına temel yaşamsal fonksiyon olarak soğuk bira ve güzel çay içmek kavramını oturtmak isteyen, kendi halinde, üstelik fazlasıyla uysal bir adam arthur dent, bir sabah uyanır ve evinin saçma bir nedenle yıkılacağını öğrenir; ama bu yalnızca başlangıçtır. daha bir kaç saat bile geçmeden gezegeni yok edilecek ve yanında kankası ford prefect, üstünde yıpranmış sabahlığı, elinde havlusuyla galaksi boyunca sürecek inanılmaz bir yolculuğa çıkacaktır.


  1. tek kelime ile şahaserdir. olay örgüsü ile karakterleri ile tam bir başyapıttır. okuyunuz, okutturunuz. gerçi bir aralar kitabı bulmak büyük bir başarı sayılıyordu ancak halen aynı durum sürüyor mudur bilmiyorum.

    not: filmi de ayrı bir güzeldir. thanks to martin freeman.
  2. geçen gün almaya niyetlendim. sonra boyutlarına baktım ve ben bunu okuduktan sonra tabure olarak kullanabilirim dedim. sonuç olarak yazın okuyacağım. umarım o kadar büyük bir kitabı boşa okumayacağımdır.
  3. 5 kitaptan oluşan dna (douglas noel adams) haşmetlimizin ufuk açan bilim kurgu romanıdır. 750 sayfa kitabı kenara bırakıp kahkalarla gülmenizi sağlayabilme özelliğinin yanı sıra bizim yere göğe sığdıramadığımız dünya otostopçunun galaksi rehberinde " sadece zararsız " açıklamasına layık görülmüştür. mekanı uçmağ olsun.
  4. d. adams'ın coşturduğu seri başlarda radyo programı olarak var olup, sonrasında dizi şeklini almış bir yaratıdır efendim. kitapta yer alan ince espriler yakalandığında mutlu eder.

    !---- spoiler ----!

    ilk kitabın başındaki insanların mutluluğunu yeşil kağıt parçalarının hareketine bağladığı bölümde materyalizme selamı çakmıştır peşin peşin.

    !---- spoiler ----!
  5. türkiye'de kabalcı yayınevi tarafından basılmıştır. aynı isimde tek bir kitap olduğu gibi beş kitabın da tek kitap halinde bulunduğu hali aynı yayınevinde mevcuttur.

    seri halinde olan kitaplar şöyledir:
    (bkz: the hitchhiker's guide to the galaxy) ^:otostopçunun galaksi rehberi^
    (bkz: restaurant at the end of the universe) ^:evrenin sonundaki restoran^
    (bkz: life, the universe and everything) ^:hayat, evren ve her şey^
    (bkz: so long, and thanks for all the fish) ^:elveda ve bütün o balıklar için teşekkürler^
    (bkz: mostly harmless) ^:çoğunlukla zararsız^

    bunların dışında:
    ilk bölümü douglas adams'ın makalelerinden oluşan, ikinci bölümü otostopçu'nun galaksi rehberi serisinde değerlendirilen (bkz: the salmon of doubt) ^:kuşkucu somon^

    douglas adams'ın serisiyi devam ettiremeden kanser nedeniyle ölümünden sonra eoin colfer'in bu işi üstlenerek yazdığı ve resmi olarak serinin devamı kabul edilen (bkz: and another thing) ^:ve bir şey daha^ kitapları sayılabilir. bu iki kitap da kabalcı'dan çıkmıştır fakat ilk beş kitabın yerini tutamaz.
    zgrkk
  6. !---- spoiler ----!

    ingiltere ve hükümet sistemindeki aksaklıktan tutun, bilinç sahibi bir robotun dünyevilikten sıkılması gibi absürtlükler; sadece bir fincan çayın kitap kahramanlarının başına nasıl dertler açtığını ve hatta dünyanın öyle sandığımız gibi milyarlarca yıllık evrelerin sonucunda şuan ki halini aldığını zannetmemiz fakat küçük deney farelerinin ısmarlamaları sonucu gibi artık absürtlük sözcüğünün anlamını yırtarcasına değiştirdiği douglas adams destanıdır.

    !---- spoiler ----!
  7. !---- spoiler ----!

    arthur dent artık çok zor durumdaydı. ölümünün yaklaştığını anladı ve öbür dünya diye bir şeyin olamamasını umarak dua etti. sonra bu yaptığında çelişki olduğunu fark edip ummakla yetindi.

    edit: imla

    !---- spoiler ----!
  8. kitabın en sevdiğim karakteri meslektaşım slartibartfast. kendisi gezegenleri tasarlar, topoğrafyaları şekillendirir, şelaleleri, yamaçları, dağları, gölleri konumlandırır. en sevdiği yer şekli sahillerdir.

    dünya da slartibartfast'in tasarladığı gezenlerden biridir.
  9. "uçmak bir sanattır ya da daha çok bir marifet. aslında bütün marifet kendini yere doğru fırlatıp yeri ıskalamakta yatar."