• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
otranto şatosu - horace walpole
"gotik" terimini edebiyat alanında ilk kullanan kişi olarak bilinen walpole, 1764'te kendi özel basımevinde hazırladığı otranto şatosu'nun toplumda nasıl karşılanacağını kestiremediği için, kitabı xvi. yüzyıldan kalma italyanca eski bir elyazmasının çevirisi olarak sundu. ilk baskının kapağında "otranto aziz nicholas kilisesi kilise heyeti üyesi onuphrio'nun yazdığı italyanca aslından william marshal tarafından çevrilmiştir" ibaresi vardı. ikinci baskıdaysa ne çevirmen adı vardı, ne de yazar.

şöyle der walpole bir mektubunda: "uyandığımda o düşten anımsadığım tek şey, kendimi bir ortaçağ şatosunda görmemdi (benim gibi kafası gotik hikâyelerle dolu biri için bu mekân çok doğal sayılır); hayli yüksek bir merdivenin en tepesinde, tırabzanın üzerinde son derece büyük bir zırhlı el gördüm. o akşam oturdum ve ne söyleyeceğimi, ne anlatacağımı bilmeden yazmaya koyuldum. yazdıkça hikâye gelişti, benim de hoşuma gitmeye başladı (üstelik politikadan başka bir şey düşünebildiğim için de çok seviniyordum); kısacası kendimi öylesine kaptırdım ki, kitabı iki aydan kısa sürede bitirdim."


  1. ilk gotik roman.
    bir gece tek oturuşta okumuştum. zâten kısa.
    iyi denebilir.
    çerez niyetine okunabilecek, efsanelerden esintiler barındıran, olağandışı şeylerin olabildiği değişik bir kitap.
  2. türünün ilk ve iyi bir örneği. gotik denince şato ve metruk bina geliyor benim aklıma. bu kitap da şatoyu ve içindeki olayları güzel tasvir ediyor. okuyalı çok oldu ama aldığım tadı hatırlıyorum. kesinlikle güzel bir roman. öncü kitaplardan olduğu için yer yer anlatımında kopukluklar vardı. aslından okumadım çeviridendir belki de ama katlanılabilir kopukluklardı.
    sezgi