özgür uçkan

Kimdir?

istanbul ­bilgi üniversitesi öğretim üyesi dr. özgür uçkan (54), yaşadığı paris’te 10 temmuz 2015 cuma günü, gece yarısına doğru aramızdan ayrıldı.

özgür uçkan, gerek sanat dünyası gerekse bilişim dünyası ve dijital çağda birey hakları konusunda önemli bir aktivist ve etkin kanaat önderlerinden biriydi. izmir ege üniversitesinde aldığı felsefe eğitimin arkasından sorbonne’da doktorasını tamamlayan uçkan, 90’lı yıllardan bu yana çeşitli dergilerde yayınlanan sürekli yazıları, makaleleri ve kitaplarının yanı sıra verdiği röportajlarla da yurtiçinde ve yurtdışında bilgisine ve uzmanlığına sık sık başvurulan, alanında saygın bir otoriteydi. sanal ortamda türkiye’de en çok takip edilen kişilerden biri olan uçkan, akademik bilgisiyle stratejik/ pratik politik önerilerini güçlü bir şekilde bir araya getirerek yoğun katkılarıyla örgütleyici ve yol gösterici bir rol oynamıştı. uçkan, evli ve bir çocuk babasıydı.

özgür uçkan kimdir?

özgür uçkan istanbul bilgi üniversitesi'nde bilgi ekonomisi, ağ ekonomisi, yaratıcı endüstriler, enformasyon tasarımı ve yönetimi, iletişim tasarımı, tasarım yönetimi konularında lisans ve lisansüstü düzeyde, yeditepe üniversitesinde ise bilgi ve inovasyon stratejileri konusunda lisansüstü düzeyde ders vermekteydi. türkiye ihracatçılar meclisi bilgi ekonomisi danışmanı ve istanbul ticaret odası bilişim ihtisas komitesi üyesi olan özgür uçkan, aynı zamanda alternatif bilişim derneği ve türkiye bilişim derneği üyesi idi. ayrıca, akademik faaliyetlerinin yanı sıra çeşitli kurum ve firmalara yönelik bilgi ekonomisi, iletişim stratejisi ve iş geliştirme danışmanlığı hizmeti de sunmuştur. daha önce düzenli olarak yayınlanmış politika, insan bilimleri, medya, enformatik, kent planlaması, ekonomi, internet ve hukuk, kültür ve sanat konularında kaleme aldığı çeşitli makale ve kitaplarının yanı sıra son dönemde “e-devlet, e-demokrasi ve türkiye” (2003) ve “wikileaks: yeni dünya düzenine hoşgeldiniz” (2011) adlı kitapları da bulunmaktadır. ayrıca, haftalık bilgi teknolojileri dergisi “bthaber”de uzun yıllardan beri çıkan yazılarıyla önemli ve sevilen köşe yazarlarından biriydi. ozguruckan.com


  1. özgür uçkan ile birkaç yıl önce internet sansürlerine karşı topladığı sansüresansür platformu'nun toplantılarında tanışmıştık. birkaç toplantı ve keyifli bir vapur yolculuğu haricinde pek tanıma fırsatım olmadı. bilge, naif, devrimci bir insan; öğrencileri tarafından sevilen iyi bir eğitmen olduğu her halinden belliydi. tam bir beyefendiydi.

    sohbetlerimizin birinde jakobenizm'den bahsetmişti. ne anlama geldiğini bilmediğimi belirtince, ortaya çıkışından günümüzdeki yansımalarına değin hiç erinmeden dakikalarca anlatmıştı. pek tanışmıyor olmamıza rağmen basit bir bilgiyi dahi özümsetmek için gayret göstermişti. büyük saygı duymuştum.

    bilişim sevdalısı, eğitmen, yazar, aktivist dr. özgür uçkan 10 temmuz 2015 günü aramızdan ayrıldı.

    tüm akademik çalışmalarını, makalelerini, yazılarını kişisel blogu üzerinden paylaşıyordu. ardından, dünyaya engin bir arşiv bıraktı.

    (bkz: E-Devlet, E-Demokrasi ve Türkiye - özgür uçkan)
    (bkz: Wikileaks: Yeni Dünya Düzeni - özgür uçkan)