1. çok kötü prognozlu kenserlerdir. özofagusun serozası olmadığı için çok hızlı metastaz görülür. erken evrede belirti vermez. disfaji (yutma güçlüğü) belirtisi verdiğinde ise hasta artık ileri evrededir.

    erken evrede yakalamak için düzenli endoskopi yapan ülkeler mevcuttur. özellikle barret özofagusu olanların endoskopi ile düzenleri taramaları yapılmalıdır.

    türkiye'de özellikle erzurum civarında squamous hücreli kanser sıklığı fazladır. sıcak çay içilmesine bağlanır, ancak kesin nedeni belli değildir. sanki diğer bölgelerde sıcak çay içmiyor mu insanlar hayret bir şey.
  2. hem kanserleşen dokunun vucütta kaşeksiye sebep olması (bkz: kaşeksi) hem de disfaji sebebiyle kilo vermenin diğer kanserlere göre daha hızlı ve daha fazla seyrettiği kanser türü.

    iki ana tipi mevcuttur. bunlardan biri squamöz hücreli karsinom diğeri de adenokarsinomdur. diğer tipleri ise daha az sıklıkla görülür.
  3. bende reflü var kanser olur muyum? çok sık sorar hastalar bu soruyu. cevap "hayır" aslında. halihazırda bu konuyla ilgili yapılan çalışmalarda böyle bir korelasyon ortaya koyulmadı. fakat son zamanlarda adenokanser sayısının, batı avrupa ve kuzey amerika'da squamöz hücreli kanser sayısının önüne geçmesi bu çalışmaların sayısını artırmıştır. gerd(gastroesophageal reflux disease=reflü işte canım) hastalarının yaklaşık yüzde 10'unda barret ezofagus gelişir. barret ezofagus premalign bir durumdur, yüzde 1'inde adenokanser gelişir. fakat çıkarımın devamını ben yapmıyorum. hele bir "korelasyon gösterilmiştir" sonuçları gelsin, henüz yok böyle bir şey. reflü olan insanlar da korkmasınlar, barret özofagusun varsa önemse ama bak!