• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.21)
pal sokağı çocukları - ferenc molnar
nemecsek, boka ve pál sokağı'nın öbür çocukları 1907 yılında budapeşte'nin yoksul józsefváros semtinden yola çıktılar. bugün artık bütün dünyada tanınıyorlar. bugüne kadar her yaştan milyonlarca insan onların dokunaklı hikâyesini okudu; tıpkı budapeşteli çocuklar gibi onlar da boka'nın cesaretine hayran oldu, nemecsek'in ürkek ama kararlı kahramanlığı karşısında gözyaşlarını tutamadı.

şimdi artık pál sokağı çocukları'nın arsa'sında kocaman çok katlı evler var. ama ne gam: dünyanın bütün çocukları pál sokağı'ndandır!


  1. pal sokağı çocukları (macarca: a pál utcai fiúk) macar yazar ferenc molnar tarafından yazılan ve ilk baskısı 1906 yılında yayımlanan bir çocuk kitabıdır.

    öykü, 20. yüzyılın başında hızla gelişen budapeşte'de, oyun sahalarını (arsa) kızıl gömlekliler denen zengin çocuklarından korumaya çalışan yoksul çocukların savaşımını anlatır.

    kitap dünya çapında en ünlü macar romanı olmuştur. birçok dile çevrilen kitabın bazı ülkelerde (birleşik krallık ve italya gibi) okullarda okunması zorunludur. erno nemecsek, çocuk edebiyatının oliver twist ya da tom sawyer gibi ölümsüz kahramanları arasına girmiştir. sinema uyarlamaları da vardır.

    nemeçek için gözyaşı dökmeyen hiçbir arkadaşım olmadı. çocukken okumadıysanız bile geç kalmış sayılmazsınız bence.
  2. eğer yetişkin biriyseniz ve çocukluğunuzda bu kitabı okumamışsanız hala geç değil aman bu yaştan sonra çocuk kitabı mı okuyacağım diye düşünmeyin ve mutlaka bu kitabı okuyun.çocuk kitabı olmasına rağmen her yaştan okuyucunun okuması gereken çok güzel bir kitap.nemeçek ve arkadaşlarının zaman zaman güldüren zaman zaman hüzünlendiren bu kitabı okumamış olmak gerçekten kayıptır.
  3. pal sokağı çocukları, iki çocuk grubunun çekişmesini anlatan sürükleyici bir roman. bu çocuklar arasındaki amansız mücadeleyi anlatırken; bizlere cesareti, dostluğu, sadakati, ihaneti yeniden çocukların temiz dünyasından gösteriyor yazar. okumanızı tavsiye ediyorum, çocuk sevincini, çocuk hırsını ve çocuk hüznünü duyumsayacaksınız yüreklerinizde.
  4. gerçekten bu oy verme işi ilk başta çok kolaydı ama oy verdiğiniz kitap sayısı arttıkça zor bir hale gelmeye başladı. elbette belki bir kişi bile benim kitaba kaç yıldız verdiğimle ilgilenmiyordur ama ben bunu kendim için yapıyorum. mümkün olduğu kadar da tutartlı olmaya çalışıyorum. keşke 10 üzerinden değerlendirilseydi diyorum bazen, daha kolay olurdu. neyse bunu çok uzatmadan kitaba geliyorum;sevmedim.
    okurken çok düşündüm acaba anlamadığım bir mesaj mı var okuduğum bu metinlerde diye ama özellikle sözlüklerdeki yorumları da okuyunca kitabı anlamamış olma ihtimalimi eledim. sadece okuyanların çoğunun etkilendiği unsurlar benim için anlamsız göründü hepsi bu. şeker portakalı, bülbülü öldürmek, charli' nin çikolata fabrikası, boyalı kuş gibi bir çocuğun gözünden kurgulanan hikayeler arasında bence en başarısızı. çocukların kendi aralarında gruplaşmasına lafım yok, hepimiz yaşadık lakin bu gruplaşmanın abartılıp baya baya çete savaşına dönüşmesi bende emrah' ın arka sokaklar dizisindeki karakterlerin küçüklüklerini okuyorum hissi uyandırdı. molnar bu benzetmeyi duysa mezarında ters dönerdi sanırım o yüzden biraz ağır olduğu için özür diliyorum kendisinden ve sevenlerinden.
    kitabı fazlasıyla militarist ve bir çocuğun dünyasından uzak buldum ben, en azından benim çocukluğumdan uzaktı. bana göre kırmızı gömlekli çocuklar, nemecek ve arkadaşlarına kıyasla çok daha çocuktu, aralarındaki hiyerarşik düzeni yok sayarak söylüyorum ama bunu. tabii ki sevdiğim yanları oldu, bir çocuğun gözünden dünyanın nasıl göründüğüyle ilgili bazı pasajları çok gerçekçi bulduğum oldu; ama sevmediğim şeyler daha fazlaydı kesinlikle.
    kitabı anlamamış olup rezil olma ihtimalimi düşünerek daha fazla uzatmıyorum ama kesinlikle saydığım 4 kitabın da bundan daha iyi olduğunu iddia ediyorum.
  5. ortaokulda okuduğum, aradan en az 15 yıl geçmesine rağmen o yaşımda bende bıraktığı müthiş izlenimleri ilginç bir şekilde hala devam eden, elimin altında olan ama o büyü bozulur ya da yüklediğim anlam değişir diye tekrar okuyamadığım şahane kitap.
    ozee
  6. o kadar kucuk yasta okumusum ki bu kitabi ilk kez, geriye donup tekrar okudugumda, kitaptaki bazi olaylari bugune kadar kendim yasadigimi zannettigimi farkettim.!---- spoiler ----!

    zor olsa da anlatabildim

    !---- spoiler ----!
  7. kaç yaşına gelirsem geleyim, hangi romanı okursam okuyayım, benim için bir ikincisi olmayan efsane kitaptır. her sene tekrardan bir kere daha okurum. sanki okudukça çocukluğuma dönecekmişim gibi gelir. or-an'daki lojmanlarda karşı sokağın çocuklarıyla olan mücadelemizi yaşarım yeni baştan her sefer. ağaçların arasındaki merkez karargâhımız, fıskiyeler açıldığında ıslanıp eğlenmek için meydandaki alanı ilk kim kapacak savaşları... belki de doğrudur: dünyanın bütün çocukları pal sokağı'ndandır!
  8. yeni yüzyıl gazetesinin 90ların sonunda promosyon olarak vermesiyle kötü bir baskısını okuma fırsatı bulduğum kitap. o zaman beni çok farklı dünyalara götürmüştü. aynı tadı bulamayacağımı düşündüğüm için, tekrar okumaya korktuğum kitap.
    curap
  9. her beş yılda bir okumaya çalıştığım kitaptır - nemecsek ,boka ve diğer gençlerin hikayesi hakkında söylenebilecek pek bir şey yok - okurken etkilenmeyen nadirdir sanırım

    bir de, bu kitap bana hep kırmızı gelmiştir, kırmızı hissettirmiştir.
    dag