• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.28)
palto - nikolay vasilyeviç gogol
rusya'da yaşanılan sosyal sınıf baskısının alt sınıf insanların üzerinde bıraktığı etkiyi anlattığı bu hikâyede, kahramanımız akakiy akakiyeviç'in binbir zorlukla aldığı yeni paltosunun çalınması üzerine bir bakandan yardım istemesi ve bunun üzerine işittiği azar, akakiyeviç üzerinde çok büyük bir etki yapacaktır. akakiyeviç'in hastalanıp ölmesine kadar giden bu hikâye aslında bitmemiştir. akakiy akakiyeviç'in ölümünden sonra hayalet olarak kasabada görüldüğüne ve geceleri insanların paltolarını aldığına dair çıkan söylentiler en son olarak bakanın paltosunun çalınmasıyla sona erecektir. akakiy akakiyeviç biraz da olsa huzura ermiştir.


  1. plazoidlerin atası olarak gördüğüm akaki akakiyeviç'in başından geçenleri anlatan, etkileyici bir hikaye.
    cemek
  2. modern edebiyatın sadece rusya da değil dünyadaki önemli bir yapitasidir.boşuna dememistir dostoyevski; hepimiz gogolun paltosundan çıktık.
  3. aslında okumadım ama radyo tiyatrosunu dinledim,youtube da bulabilirsiniz, son derece etkileyici bir tiyatroydu.
    caner
  4. gogol öyküyü, bir arkadaş toplantısı sırasında anlatılan bir olaydan esinlenerek yazar: ava çıkmaya çok meraklı olan küçük bir memur, yıllarca bin bir güçlükle para biriktirerek bir av tüfeği satın alır. yeni tüfeğiyle ava çıktığı gün sandala biner ve her nasılsa tüfek suya düşüp kaybolur. memur üzüntüsünden yataklara düşer; günlerce ateşler içinde kıvranır. başka bir çözüm yolu bulamayan arkadaşları aralarında para toplayarak kendisine yeni bir tüfek alır ve memur ancak o zaman iyileşir.bahsi geçen olay anlatıldıktan sonra gogol’ün etrafında bulunanların hepsi kahkahalarla gülmeye başlar; oysa gogol anlatılanlarda gülünecek bir yan bulamamış ve uzun süre düşüncelere dalıp kalakalmıştır.
  5. akakiy akakiyeviç'in palto almak için fedakarlık ettikleri, kendini nasıl adadığı şu hayatta hep kulağıma küpe olmuştur. o 2 sayfalık kısmı arada açar okurum. "hepimiz gogol'un palto'sundan çıktık" demiş dostoyevski. önemli kitaptır, eğitir.
  6. abi
  7. kahramanın kendisiyle alay eden memurlara "neden bana böyle eziyet ediyorsunuz? ben sizin kardeşiniz değil miyim?" çıkışı, insanlığın en büyük sorunlarından birine parmak basar. bu incecik kitap,bu tek sayfadaki anlatılan kısmıyla bile insanı düşüncelere iter.
    eh