1. imkan dahilindeki tüm alternatif geçmişin ve geleceğin gerçek olduğunu ve hepsinin ayrı bir 'evren' yarattığını savunan düşüncedir.

    lost ile aşina olduğum tezdir. zaten bilimkurgu dizi-filmlerinin çoğunda da bahsi geçmektedir
    !---- spoiler ----!

    (fringe, doctor who, mr. nobody, ... )

    !---- spoiler ----!

    araştırmaya başladığım zamanlarda radyo frekanslarıyla anlatılmaya çalışılan bir açıklama okumuştum, gayet de mantıklı gelmişti. şöyle ki, aynı anda yayın yapmakta olan yüzlerce radyo var. hepsinin frekansı birbirinden farklı. benim radyom ise belli bir anda yalnızca bir tane frekans okuyabiliyor, yani aynı anda iki ayrı radyo kanalını dinlemem imkansız. paralel evrenler olayında da aynı mantık söz konusu. aynı anda aynı yerde birden çok evren var (örneklemimizdeki frekans), ama biz (ki bu da radyo olmuş oluyor) sadece tek bir evrende varlığımızı sürdürebiliyoruz. bu açıklama paralel evrenler arası seyahati mümkün kabul eden bir açıklama olmuş oluyor, tek koşul iki tarafta birden bulunamaman sonuçta.

    ayrıca, fikir yürütmesi güzel bir konu olduğu kesin. acaba diğer ben'ler napıyor? belki de büyüük büyük dedem büyüük büyük nenemi beğenmedi de gitti karşı mahalledeki esmer ablayı aldı, ortada ben ya da bana benzer bir şey yok? hele birinde yavrum tiktaalik karayı bulamadı, sularda bambaşka bir şeye evrildik? cinlerin varlığını kabul edenler için, belki de hakikaten varlar ama paralelimizde oldukları için göremiyoruz? üzerinde belki yıllarca düşünülebilecek, milyonlarca teori oluşturulabilecek bir konu.
  2. kozmik ve komşu coğrafya olarak tanımlanabileceği gibi iç içe evrenleri kasteden, metafiziksel anlamda da tahminleri yürütülen teori.
  3. kurtlar vadisinin ve arka sokakların ve supernatural dizisinin bittiği evrendir.
  4. kuantum ve kozmolojinin en çok dizi ve film sektörüne yarayan çokluevren hipotezinde bulunan birbirleri ile ilişkili evren taneleri.
  5. kuvvetle muhtemel fetöcüdür.
    trk