• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.57)
pardon - mert baykal
ibrahim, aydın ve muzaffer çok yakın 3 arkadaştır. ibrahim, resmi üniforma görmekten çok rahatsız olan biridir. ibrahim, bir gün resmi üniformalı birisiyle karşılaşınca hemen oradan kaçmak ister ancak durumdan şüphelenen polis, 3 arkadaşı da içeri alır. suçsuz yere 6,5 yıl hapis yatan arkadaşlar sonunda dışarı çıkmayı başarır.


  1. küçücük, sevimli şehre -sinop- ayrı bir hava katan filmin çoğu çekimlerini canlı izleme fırsatını bulduğum, figüran olarak da çoğu dostumun arkadaşımın oynadığı, ferhan şensoy'un "çok tuhaf soruşturma" adlı tiyatro oyunun sinemaya uyarlanması ortaya çıkan filmdir.
  2. türkiye deki adalet sisteminin aslında nasıl işlediğini konu alan, ferhan şensoy imzalı komedi filmi
  3. mizah yoluyla türkiye'de yerleşik adalet sistemini mükemmel şekilde eleştiren filmdir.ayrıca ibrahim'in asuman tutkusu da izlenmeye değerdir.

    !---- spoiler ----!

    ben kahvede herkese asuman benimki demişim artık

    !---- spoiler ----!
  4. !---- spoiler ----!

    ibrahim: kaç sigaramız kaldı ?
    muzaffer: sigaramız diye genel bir durum yok.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    komiser: pkk'lı mısın?
    ibrahim: hayır, ankaralıyım!
    komiser: kürt müsün?
    ibrahim: hayır, çerkes'im!^:gururla^
    komiser: kimlerdensin?
    ibrahim: “şatıroğulları” derler…
    komiser: hangi örgüttensin, onu soruyorum… bana keriz numarası yapma!
    ibrahim: bi' numara yaptığım yok. o kerizlik bende doğuştan beri var. hiçbir örgütle ilgim yok. beni adamdan sayıp alacak örgüte zaten ben girmem. o örgüt ibrahim’e kaldıysa örgüt bile sayılmaz.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    gardiyan: siz dev-yol musunuz ?
    ibrahim: hayır; biz bok yoluna gittik.

    !---- spoiler ----!

    gibi örneklerden de görülebildiği gibi, müthiş bir dialog filmidir. adalet sistemine giydiren, eleştirel kaygısı olan ve bunu mizahla yapabilen ender türk filmlerinden. dikkatle izlenmeli.
  5. artık dilimize yerleşmiş kalıplaşmış cümleleri bol, güldüren, düşündüren ardından da harbiden de var böyle bir durum dedirten film.
  6. - sen asuman çok küçük değil de ibrahim mi çok büyük demek istiyorsun ?
    + ee ibrahim sen de çok küçük değilsin..
    - hassiktir be rıfat abiii.

    diyaloğu ile gönüllere taht kuran türkiye'deki adaleti özetleyen filmdir. film yapıldıktan seneler sonra bile bugün balyoz davasından salınan emekli albayların , generallerin içeride boş yere yattıklarını öğrenmemiz bile eleştirilerin gerçekten ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.
    sezar