1. bir soru.

    öyle ya, düşününce rodyon romanoviç raskolnikov'un yaşadığı bir parelel evren mutlaka vardır. zaten hipoteze göre olmak da zorunda. orada bir evren var ve o evrende kitaplarda anlatılanlar gerçekten olmuş...

    hatta belki bizim hayatlarımız da onlar için klasik kitaplardır. senin benim hayatımızı okuyordur yeni kuşaklar ihya oluyorlardır... belki başka bir parelel bir evrende goethe, faust'u değil de; faust, goethe'yi yazmıştır. belli de olmaz. o zaman faust'a kurgu karakter demek kimin haddine?
  2. paralel evren değil de çoklu evrende kitaplar kurgu olmayabilir. çokluevren olası evrenlerin hipotezsel bütünüdür ve bu evrenler var olan her şeyi bütün mekan, zaman, madde ve enerji ile birlikte fizik kanunları ve fiziksel değişimleri kapsar.

    zamanın işleyiş yönünde belirginleşen koşutluk ayrıca bütün fizik kuralları ile perçinlenerek işler. gördüğümüz duyumsadığımız algıladığımız yegâne büyük evrenin yanında hiç denenmemiş ama izlenimleri bellekte yer eden ve yaşayan küçük evrenler varsa bu tek bir evren olayını ortadan kaldıran bir durum olur.

    yani aksi ispatlana kadar paralel ve antiparalel evrenler beynimizdeki manyetik alanların yarattığı evrenlerdir. kitapları da insanlar beyinleriyle yazdığına göre romanlar kurgu değil gerçeğin ta kendisidir. ancak tüm kitaplar değil roman ve hikayeler çoklu evrende kurgu değildir.