• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (5.50)
pegiy pyos begushchiy kraem morya - karen gevorkian
1991 yapımı cengiz aytmatov'un deniz kıyısında koşan ala köpek kitabından uyarlama film. film aynı yıl uluslar arası moskova film festivali'nde de en iyi film ödülünü almıştır.


  1. ingilizcesi spotted dog running at the edge of the sea; cengiz aytmatov 'un deniz kıyısında koşan ala köpek adlı kitabının film uyarlaması.

    bilinçli tercih edildiği anlaşılan renk seçimi ile film ilk sahneden sonuna dek izleyeni öyle başka bir dünyanın içine çekiyor ki uzun sayılabilecek süresine rağmen su içme isteği dışında herhangi başka bir şeye aklınız, gözünüz ya da ruhunuz bir an olsun kaymıyor. her iyi film bunu başarabilir mi? emin değilim.

    kitabı ne kadar güzelse filmi de en az o kadar güzel...bambaşka bir dünya, bambaşka hayatlar...başka bir dünya, başka türlü sevmek, bambaşka bir değer veriş...başka bir dünya mümkün, var; biz bizim için çizilmiş yörüngelerimizden çıkıp da burnumuzun ucunun ötesini, kendimizden gayrısını bilmiyoruz, o ayrı...

    mutlaka bir şekilde arayıp, bulup izlemenizi öneririm.

    ve son bir not; herhangi bir eseri değerlendirmemde şahsen olumlu ya da olumsuz bir kerteriz oluşturmaz ancak, burada söylemeden olmaz; cengiz aytmatov'un kırgız oluşundan tutturup da milliyetçi boş gevezelik edenler bilirler mi acaba, bu muhteşem filmin yönetmeni ermenidir.
    mesut