1. ilk olarak house m.d nin bir bölümünde (5. sezon 17. bölüm "the social contract") duyduğum oldukça ilginç psikolojik vaka.

    gage 25 yaşında bir inşaat işçisi daha doğrusu ustabaşı. demiryolunun raylarını döşemek gibi zorlu bir işte çalışıyor. çalıştıkları arazi oldukça engebeli bu nedenle rayları döşemek için zaman zaman kayaların patlatılması gerekiyor.
    bir gün patlamanın yapılacağı sırada gage'in bir anlık dikkatsizliği tüm hayatını değiştiriyor ve patlamada kullanılan barut bir anda yüzünde patlıyor. demir, gage'in sol yanağından girmiş, kafatasının altını delmiş, beyninin ön kısmından geçmiş ve büyük bir hızla kafatasının tepesinden geçmiş. bundan çok daha garip olansa dostumuzun ölmemiş olması hatta bir saat sonra doktora başından geçenleri kendisi anlatabiliyor, yürüyebiliyor. olayın asıl şaşırtıcı olan kısmına daha gelmedim bile. iki ay sonra taburcu olduğunda bedeni neredeyse tamamen sağlıklı olsa da karakterinde büyük farklar vardı. doktorunun deyimiyle "zihinsel yetisi ile hayvansal eğilimleri arasındaki denge" artık yoktu. o artık, "düzensiz, düşüncesiz, küfürbaz, tahammülsüz, inatçı, karamsar, kararsız" ve bütün kötü şeylerdi."akıl yetisi ve bunun tezahürleri bakımından bir çocuk gibiyken kuvvetli bir erkeğin hayvansı tutkularına" sahip olmuş kendisi. tabi daha önce çok sevilen bir insan olduğunu, uyumlu bir karakteri olduğunu da ekleyeyim. uzun lafın kısası bu karakter değişiminden sonra hiçbir yerde tutunamayıp 38 yaşında bir dizi nöbet geçirerek ölüyor.

    detaylı bilgi için buraya yazarken yararlandığım descartes'in yanılgısı - antonio r. damasio kitabına bakabilirsiniz.