• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
Yazar john berger
picasso'nun başarısı ve başarısızlığı - john berger
yirminci yüzyılın en varlıklı ve ünlü sanatçısı olarak ölen picasso, yorulmak bilmeyen yaratıcılığı ve şaşırtıcılığıyla henüz hayattayken bile bir efsane olmuştu. böylece kitaplar, kartlar, röprodüksiyonlardan oluşan büyük bir endüstri doğdu picasso adıyla anılan. günümüzde resim sanatının, ressamın, daha doğrusu ancak yaratarak var kalabilen kişinin içinde bulunduğu çıkmazdır john berger'ın ilgisini çeken: bir ispanyol, bir sürgün, yalnız ve yalıtılmış bir insan olarak picasso. picasso'nun başarısı ve başarısızlığı'nda berger, resimleri üzerinden farklı bir bakış açısıyla okuyor picasso'yu. okurun görme biçimleri ve o ana adanmış adlı kitaplarından da aşina olduğu görme zevkini ve eleştirelliğini bu kitabıyla da sürdürüyor.
(tanıtım bülteninden) - idefix


  1. muhteşem bir paragraf geçen kitap. sırf burası için onlarca kez okunur -hem tarih, hem bakış okunabilir böylelikle-.


    bir tepenin üstünde durmuş, malaga'da yanmakta olan iki yüz kadar evin üstünden göğe yükselen alevleri ve dumanları seyrediyordum. yanımda, eskiden tanıdığım yaşlı bir anarşist vardı.

    "ne diyorsun buna?" diye sordu.

    "malaga'yı yakıp yıkıyorlar," dedim.

    "evet," dedi, "yakıp yıkıyorlar. bak, sana söylüyorum, taş üstünde taş kalmayacak —yok, tek bir bitki, tek bir lahana bile yetişmeyecek orada artık; dünyada kötülük denen şey kalmasın diye."


    bu, ispanyolları çok iyi niteleyen bir tutumdur: her şeyin —tüm insanlık durumunun— bir anda, şiddetli ve muhteşem bir biçimde değişivereceği inancı. bu inancın ortaya çıkma nedeni, çok uzun süredir hiçbir şeyin değişmemiş olması, sonunda ispanyolların büyülü bir değişime inanmak zorunda kalmalarıdır; bu değişimde irade gücü, herkesin önce kendisini kurtarmayı umduğu bir uygarlıkta görülen küçük ahlak farklarıyla henüz karmaşıklaşmamış insan isteklerinin gücü, tüm maddi koşullara ve aslında ilerlemenin tek koşulu olan yeni üretim araçlarının yavaş yavaş birikmesine ağır basacaktır. işkence tahtasının korkunç dengesi, zaman zaman korkunç bir sabırsızlığa yol açar.