• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
planet of the apes - franklin j. schaffner
1968. bilim-kurgu

oyuncular: charlton heston, roddy mcdowall, kim hunter

bilinmeyen bir gelecekte, 3 kisilik bir astronot ekibi, bilinmeyen bir gezegene acil inis yaparlar. dunyayi andiran bu gezegene tamamen maymunlar hakimdir.


  1. sinema tarihinin tartışmasız en büyük twistlerinden birini barındıran, eskimez bir bilim-kurgu klasigi... 60 sene önce çekilmiş ve üstüne sürekli atıflar yapılmış olması nedeniyle sonunu bilmeden izlemek pek mümkün değil, ama bi şekilde hala bilmeyen şanslı azınlıktan iseniz, bence kaçırmayın...

    !---- spoiler ----!

    filmin hemen başında, ilkel, dilsiz ve otçul insanları gören taylor'ın (charlton heston), "bu gezegendeki insanların hepsi böyleyse 6 aya kalmaz buranın kralı biz oluruz" deyişi sonradan yaşanacaklar hakkında güzel bir ipucu veriyor aslında... eden bulur dünyası...

    charlton heston'un dünya görüşü ile ayrıntılı bi bilgim yok, ama michael moore'un bowling for columbine belgeselinde göründüğü kadarıyla, filmdeki george taylor karakterine pek uygun bi mizacı var...

    !---- spoiler ----!

    yeniden çekilmiş, ama nerdeyse kimse tarafından sevilmemiş versiyonu için
    (bkz: planet of the apes - tim burton)
  2. fransız yazar pierre boulle'ün 1963 yılında yayımladığı aynı adlı (la planète des singes) bilim-kurgu romanından sinemaya aktarılmış film serisidir. aynı zamanda, pierre boulle'ün 1952'de yayımladığı le pont de la rivière kwai'den sonra klasik sinemaya aktarılmış ikinci romanıdır.

    1968-1973 seneleri arasındaki birleşik amerika yapımı beş filmlik ilk seri ve 2011 senesi itibariyle çekilmeye başlanmış yeni yorumu, türkçeye "maymunlar cehennemi" ismiyle çevrilmiştir. başrolünde mark wahlberg'in oynadığı 2001 senesindeki tek filmlik yorumunun ^:planet of the apes - tim burton^ türkçe adı ise "maymunlar gezegeni" dir. ayrıca, klasik sinemadaki gösteriminin ardından, abd'de 1974 ve 1975 senelerinde aynı isimle televizyon dizisine uyarlanmıştır.

    tüm uyarlamalar, temelde iki farklı kurgu üzerine inşa edilmiştir; birinde maymunlar yaşadığımız dünyada evrimleşerek insanlarla uygarlık mücadelesine girerler - ki; bu kurguyu ben daha az bilimsel, daha çok epik ve fantastik bir kurgu olarak nitelendiriyorum. - diğeriyse, maymunların başka bir gezegende evrimleşerek insanlarla uygarlık mücadelesine girmesini temel alır. bu ikinci kurguda, evrim ve zamanın izafiyeti gibi önemli bilimsel hususlara yer verilir. tabii abartılıdır, fantastiktir, ama bilim-kurgusal yönden daha zengin ve belirgindir.
  3. maymunlar cehennemi serisinin ilk ve en iyi filmidir. birkac kere izleyerek o hazzi defalarca yasadim. hikayede eksik kisimlarin diger filmler ile kapatilmaya calisilmasi yeterli olmamamis son donemde hikayenin en basini sinemaya uyarladilar.

    !---- spoiler ----!

    filmde aslinda zamansal bir paradoks var. sonraki filmlerde sezar'in annesi ve babasi gecmise yani gunumuz dunyasina geliyorlar ve sezar doguyor. onun baslattigi devrim ile maymun irki dunyayi ele geciriyor. insanlari olduren virusun nasil yayildigi ise yeni yapilan filmde anlatilmaya baslandi.

    !---- spoiler ----!

    (bkz: rise of the planet of the apes - rupert wyatt) filmi benim icin hayal kirikligidir. 68 yapimi bir film nasil tum serinin uzerinde olabilir hayret ediyorum. tim burton ise ayri bir hayal kirikligi.