plotinus

Kimdir?

(m.s. 205–270), neoplatonizmin kurucusu antik filozof. plotinus hakkındaki bilgilerimizin çoğu kendisi de filozof olan porphyry'nin plotinus'un baş eseri enneadlar'a yazdığı önsüzden gelmektedir. plotinus'un mistik felsefesi yahudi, hristiyan, gnostik ve müslüman filozoflara ve mistiklere yüzyıllar boyunca esin kaynağı olmaya devam etmiştir.


  1. abi
  2. semavi dinlerdeki tasavvuf düşüncesinin kurucusu. enneadlar diye bir kitabı vardır. bu kitap metafizik yolculuğu anlatır. çevirisi dokuzlar anlamına gelir. plotinus sayı mistisizmini de önemser çünkü. kitapta dokuz bölüm dokuz başlıkta incelenir. dokuzla dokuzu çarp seksen bir. sekiz ve biri topla yine dokuz. evet bu ilkokulda olabildiğince kullandığımız ufak bir sayı oyunu olarak bilinir. ama mistik bir anlamı vardı antik çağlarda.

    plotinus iki kez tanrı ile bütün olduğunu söyler. bu bütünlüğe insan-ı kamilliğe ulaşma süreci tüm dinlere geçmiştir. çeviri ve metin karışıklığı nedeniyle platon olarak geçer adı arap kaynaklarında. hristiyanlık da düşünce olarak yeni platonculuktan etkilenmiştir. elbette en etkili isim plotinus'tu.

    plotinus'un aşk kuramı adında bu tasavvufi serüveninin incelendiği türkçe bir kitap vardır. pierre hadot'un da plotinus ve bakışın saflığı adında bir kitabı çevrilip basılmıştır.
    sezgi