1. (bkz: hastalığım nedir doktor?)

    + pnömotoraks nedir?
    - akciğer ile göğüs duvarı arasındaki hava birikmesinin getirdiği bir hastalıktır.

    + hastalık nasıl meydana gelir?
    - düşme, çarpma sonrası
    - kırık kaburganın akciğere batması
    - kalp masajı sırasında

    + hastalığın sizde olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?
    - ani nefes darlıkları
    - göğüs ağrıları
    - nefes alamama durumu
    - sırt veya karın ağrısı
    - batma hissi

    eğer bu durumlar sizde varsa geçmiş olsun akciğeriniz bitmiş. hali hazırda olanı yeni bir akciğer ile değiştirmenizi tavsiye ederim.ben öyle yapacağım.
  2. uzun boylu, genç, esmer karizmatik ^::) ^erkeklerde görülen bir hastalıktır. pilotlarda da görülür basınç nedeniyle. tedavide önce oksijen verirler, tekrarlarsa diren takarlar yine tekrarlarsa ameliyat yaparlar. ameliyata rağmen tekrarlama ihtimali binde bir. o binde bir bana denk gelmişti, aylarca taşınır diren tüpü ile gezmiştim, yine tekrarlamış, 40 güne yakın yine tüple gezmiştim. peşimi bırakmıyordu bir yıl kadar uğraştım. sonra doktor deneyelim, şu tüpü çekelim bunun şişeceği yok demişti. çektik sonra daha tekrarlamadı. belalı hastalıktır vesselam.
    abi
  3. akciğer sünger gibidir. dışında ince bir zar olan bir sünger. akciğeri çevreleyen bu zarda herhangi bir sebeple (kendiliğinden de olabilir. ) yıpranma meydana geldiğinde aldığımız nefes bu oluşan kaçaklardan göğüs kafesine dolar. nefes aldıkça, bünyeyi zorladıkça bu kaçakların oranı artar, göğüs kafesinde sıkışan hava dışarı çıkamayınca akciğere baskı uygular.
    baskı uygulanan süngere ne olur? bildiniz! küçülür.
    artık nefes aldıkça acı hissetmeye başlarsınız, çünkü sünger iyice küçülmüştür artık ve daha fazla küçülemiyordur.

    ilk teşhiste genelde dren takılarak göğüs boşluğundaki hava dışarı atılmak suretiyle 3-5 gün istirahat ile tedavi sağlanır.
    tekrarında ameliyat gerektirir. (genel kanı bu şekilde, ameliyata karar verecek olan tabii ki doktorunuzdur.)

    genellikle ince-uzun, sigara içen erkeklerde görülmekle beraber sigara içilen ortamlarda bulunmamış dağ gibi delikanlılarda ve kadınlarda da görüldüğü olmuştur.

    konulan teşhis spontan pnömotoraks ise korkacak bir şey yok.
    akciğerin de bittiği, gittiği falan yoktur.