1. çift izosiyanat ve çift diol içeren monomerlerin reaksiyonu sonucu oluşan uzun zincirli organik makromoleküllerine ve polimerlerine verilen isim.

    izosiyanat ve diollerin bağlı olduğu organik moleküllerin değişimi ile oluşturabilecek polimerin özellikleri de değişir. bu özellikler mekanik özellikleri olduğu gibi ısı iletkenliği, hava geçirgenliği ve yüzey enerjisi de olabilir.

    poliüretanlar hayatımızda çok yaygın ve nerdeyse her zaman içiçeyiz. bu açıdan en çok kullanılan alanı yattığımız yatakların süngerleri. hala denizden sünger hayvanı çıkarılıyor sanan varsa yandı keten helva. bütün gece yattığımız yataklar poliüretan malzemeden yapılıyor.

    yataktan başka, arabaların koltukları. sonra arabaların çoğu gögüslük kısmındaki plastikler. araba kokusu denen koku aslında o poliüretanın taze üretilmişlikten sonraki kokusudur.

    başka yaygın alanı, ayakkabıların tabanı. nerdeyse bütün ayakkabıların o yumuşak tabanı bunlardan yapılıyor. spor ayakkabıların o yumuşacık deri benzeri kumaşları da poliüretandan.

    yapay deri diye satılan ceket, cüzdan, cep telefonu kabı da poliüretan. hem deri hissi veriyor hem de çalışması normal deriye göre daha az yorucu.

    en son olarak çok iyi bir yalıtkan malzeme. köpük denir ya kapıların kenarından fışkıran sonra da orda kalan sert ama kırılgan sarı/kahverengi köpükler. onlar da poliüretan.

    hayatımızın nerdeyse her yerini sarmış. izosiyanat ve diollerin şu an nerdeyse hepsi petrolden ayrıştırılıyor. no petrol no poliüretan.
  2. köpük hali inşaatta su ve ısı yalıtımında ekonomik olduğu için oldukça kullanılır. fonetiğinden ötürü şantiye gibi bir yerde söylenmesi ekseriyetle keyif veriyor. ağzında sigara gözlerini kısmışsın ve poliüretan köpük diyorsun.
  3. makine imalatında, cnc frezede zor işlenen malzeme. dayanıklı ve çeliğe göre hafif olmasından dolayı tercih edilir.