• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
pollyanna - eleanor h. porter
Kitabın ana karakteri Vermont'taki varsıl ancak sert teyzesinde yanında yaşamaya giden yetim Pollyanna Whittier'dır. Pollyanna'nın yaşam felsefesi ''Mutluluk Oyunu'' babasından öğrendiği iyimser tutumdur. ''Mutluluk Oyunu'' yaşlı bir kadın babasıyla ona gereksinimleri olmadıkları koltuk değneklerini armağan olarak verirken ''Bu değneklere bakıp gereksinim duymadığın için sevin.'' diyerek oyunu başlamıştır.

Bu felsefeyle birlikte kendi sevimli kişiliği, içten, sıcakkanlı ruhuyla Pollyanna teyzesinin yaşadığı sevinçsiz yere sevinç getiriyor, burası yaşanabilecek bir yer oluyor. ''Mutluluk oyunu'' teyzesinin katı tutumuna karşı onu koruyor: Teyzesi onu halısıyla resmi olmayan tavan arasına koyduğunda, yüksek pencereden manzaranın daha iyi göründüğünü söyler; teyzesi onu yemeğe geç kaldığı için hizmetçi Nancy ile sütle ekmek yemeye zorunda bıraktığında, teyzesine teşekkür easaba halkı teyzesi aracılığıyla nasıl ''Mutluluk Oyunu'' yardımıyla yaşama sıkı sıkı tutunduklarını Pollyanna'ya ilettiler. Romanın sonunda teyzesi eski sevgilisi Dr. Chilton ile evlenir, Pollyanna da yeniden yürümeye başlar, üstelik bacağını geçici olarak kulanamadığından değerini anladığı için bundan da mutlu olur. (https://tr.wikipedia.org/wiki/Pollyanna_(kitap))


  1. günlük hayatta, bardaktaki damlayı bile görmeyi başarabilenler için kullanılan tabirin çıkış noktası eser.
  2. simdi sokaga cikip sorsan pollyanna'yi bilmeyen yok, hatta gozlemlerime gore turkiye'de diger avrupa ulkerine gore daha yaygin biliniyor, peki acaba kacimiz okuduk bu kitabi cocukken?

    ben sahsen okumamistim, ve hakkinda zaman zaman atip tuttugum bi karakteri gec de olsa tanimaya karar vererek son yolculugum sirasinda okudum... efem, bi kere mukemmel bir cocuk kitabi, ama eriskinlere de gayet hitap eden ilham verici bi eser... en azindan "it's a wonderful life - frank capra" kadar...

    asil olay su: 11 yasinda oksuz bir kiz olan pollyanna bir dogum gununde hediye olarak oyuncak bebek beklerken, koltuk degnekleri buluyor kutuda... kizinin yasadigi buyuk hayalkirikligini goren baba o an "the glad game"/memnuniyet oyunu diye bir oyun icat ediyor; her ne kadar kotu gorunurse gorunsun, her olaydan olumlu bir yon bulmaya calismak oyunu, kisaca... "evet, koltuk degnekleri pek ic acici bir hediye degil, ama koltuk degneklerini kullanmak zorunda olmadigin icin memnun olmalisin" diyor fakir babasi pollyanna'ya... ve pollyanna bu oyunu kendine siar ediniyor, babasi olunce bile en azindan annesinin yanina gittigi icin memnun olacak kadar hem de... daha sonra teyzesinin yanina, vermont'ta bir kasabaya gidiyor ve orada temas ettigi herkesin hayatini degistiriyor bir nevi..

    ustunden yaptigimiz geyikleri bosverin, az biraz yontulmus haliyle pollyanna gercek hayatta da var olabilecek bir karakter... var da zaten...
  3. çocukken h.porter'ı görüp harry potter serisinin bir kitabi sanarak aldığım kitap.tabii iyi ki yanılıp almışım,çocuk yaşta birine çok şey katacak bir kitaptır çünkü,en azından bana çok şey kattığını düşünüyorum.