1. zamanı verimli kullanma amacıyla kullanılan bir teknik. 25 dakika çalışıp 5 dakika ara vermekten ibaret. yani 1 pomodoro 30 dakika diyebiliriz.

    bir ödeviniz ya da bir göreviniz var. bu her şey olabilir; evi toparlamaktan tutun da kod yazmaya, ders çalışmaya kadar. ilk olarak kaç pomodoro sürer hesabı yapıyorsunuz ve o süre zarfında o işleri bitirmeye çalışıyorsunuz. gayet basit ama bunu uygularken o 25 dakikalık sürede telefonla ilgilenmek, bilgisayarla uğraşmak yok. tam konsantrasyon var. bunun için android telefonlarda kullanılabilecek clearfocus uygulaması, mozilla tarayıcı için simple pomodoro eklentisi var. işe yarıyorlar.

    tek başına pomodoro kullanmak bende pek bir işe yaramadı açıkcası ama getting things done ile birleştirince bayağı güçlü bir yöntem oldu. işteki e-posta ve telefon trafiği bölmese oldukça işime yarayacak ancak şimdi sadece evden çalıştığımda kullanabiliyorum. sürekli erteleyip işleri aksatmaya başlayan ve bundan suçluluk duyan herkese tavsiye edilir.
  2. verimli çalışmak açısından çok iyi bir yöntem. epey zahmetli bir işe nasıl vakit ayıracağım diye düşünmeden, " ben bunu 3 pomodorada bitiririm " diyorsun. ya da basit bir iş için oyalanarak günün yarısını heba etmektense, 1 pomodoroluk işi var diyorsun ve sadece ona odaklanıyorsun. günün sonunda kaç pomodoranın içinde nelere zaman harcadın rahatlıkla zaman planması yapabiliyorsun.
  3. bilmeden yıllardır uyguladığım tekniğin adı. işlerimi 30 40 dakikalık zaman blokları halinde halletmek bana daha hoş ve daha düzenli gelirdi.

    bu teknik ile zamanı nasıl değerlendirdiğinizi daha iyi anlıyorsunuz. 5 dakikalık molalarınızda da zaten çok bir şey yapmamaya başlıyorsunuz sonraları. oo bakayım bi neler yapmışım derken geçiyor o 5 dakika.
  4. gelll vatandaşş gellll, abilerim ablalarım!!! siz de "24 saat bana yetmiyor" diyenlerden misiniz? yoksa" 24 saat bana yetiyor ama bu kadar işi beynim kaldırmıyor, gardaş" mı diyorsunuz? ne diyorsanız, diyorsunuz fakat bugün sizlere bahs edeceğim tekniği daha önce denemediyseniz çokk pişman oluyorsunuz.. kendisi uzak doğunun göbeğinden, yani almanya şehrinin, cannes kasabasından bizzat şahsım tarafından sizlerin hizmetine sunulması için getirildiii. yaşlı bir mucit olan
    -palamut osman- işlerini yetiştirmek için bu tekniği geliştirdi. evet, biliyorum sabırsızlanıyorsunuz. o zaman sizi daha fazla bekletmeden, işte karşınızdaaaa : poloooomooodddooorrooo tekkkniiiğiiiii. 25 dakika çalışıp 5 dkika mola veriyorsunuz. işte kullanması bu kadar kolay. ama işleriniz çok fazlaysa şu periyotlar halinde de yapabilirsiniz: 25 dk çalış-5dk mola-25 dk çalış-5dk mola - 25 dk çalış -10 dk mola... şeklinde her iki polomodoroda bir 5 dk molayı arttırıyorsunuz. sonuçta tüm işleriniz bitiyor ve denemesi bedava, evet yanlış duymadınız bedava!



    not: hakkını ödeyemeyeceğim teknik. 1 saat zor ders çalışırken gün içinde toplam 5 saat verimliçalışmaya başladım. beynimin eskisi gibi yorulduğunu hissetmiyorum bu yüzden giderek de arttırabilirim. ( evet çok çalışmam gerekiyor)
  5. plankt0n 'n iletisiyle haberim olan, benim de bir süre uygulamayı denediğim teknik. ancak başarılı olamadım.
    tam konuya yoğunlaştığım sırada vakit geliyor ve yine dağılıyorum. özellikle makalelerden çalışırken bulguları bitiremeden 25 dakika oluyor bu da bende ters etki yapıyor. bu yüzden yeni dönemde merc 'in dediği gibi 60-10 deneyebilirim. (bari sonuçları da okuyabileyim)

    bir de ben sanırım tekniği tam uygulayabileyim diye biraz kastım kendimi. onun da etkisi büyük.
  6. düşüncelerimi güncelliyorum:
    üstelik bunu bir pomodoro'nun 5 dakikalık "dinlenme" aşamasına sığdırıyorum.

    odaklanmakta güçlük yaşadığım - aynı gün olan 2 sınava ne şekilde çalışacağımı bilemediğim bu haftada bir daha deneyeyim bir şey kaybetmem diyerek başladım yine.
    clear focus programıyla süre tutuyorum.

    25 dakikalık süre odaklanmak için iyi oluyor ve 5 dakikada yeterince dinlenebiliyorum. fazla gevşemeden derse devam ediyorum.

    hangi derse ne kadar çalışmalıyım sorusunda da; 2 pomodoro birine, 2 pomodoro diğerine programıyla çalışıyorum.
    neyse vesaire (sürem de doluyor bu arada)

    çok etkili olduğunu ve işimi kolaylaştırıp stresimi de azalttığını düşünüyorum.
    üstelik içimde bir iş yapabilmenin de saadeti...

    kesinlikle en azından bir denemenizi tavsiye ederim.
  7. yapılan bir araştırmaya göre, aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışan ve sürekli zihinde bu görevlerde atlama yapan insanların iq seviyeleri o an ortalama 8 yaşında bir çocuğun iq seviyesine iniyormuş ve o aynı ana sıkıştırılan hiçbir iş bitmiyormuş.

    ben de niye fosforum bu kadar çabuk bitiyor diyordum, olay buymuş.

    demek ki bu pomodoro denen olayı yapsam/yapsak ve tek bir işi "bitirmeye" odaklansam/odaklansak mevzu kalmayacak.

    deneyeceğim.
  8. aylar öncesinde ders çalışırken birkaç gün uyguladığım, sonrasında bitsin diye telefondaki pomodoro uygulamasına (bkz: clockwork tomato) bakıp durmaya başladığımı fark etmemle birlikte "ben olmamışım, alın beni buradan" tepkisi vermeme yol açan teknik. son umudumdu.
  9. isim olarak komodo ejderini veya italya'ya has yöresel bir yemeği çağrıştıran; bilmeden %60 oranında uyguladığım, bilerek bu oranı artırmayı hedeflediğim yöntem
  10. bu ve buna benzer her türlü çalışma tekniği sakıncalı bence. koşullanmaya gerek yok. o an neye ihtiyacın varsa onu yap. öğrenmeye ihtiyacın varsa kitap oku veya ders çalış. sıkıldığın veya kapasitenin dolduğu noktayı istemsiz olarak hissetceksin zaten. ama işlerini farkındalıkla yapıyosan tabi. bizim programlanmaya ihtiyacımız yok. 25 dk gibi sınırım neden olsun? neden 3 dk veya 26 dk değil? sıkılırsam 3.dk'da bırakırım yaptığım şeyi. veya zevk alıyosam 5 saat kesintisiz neden yapmiyim? bu yöntemi denemiştim. yararlı oldu. sınava hazırlanırken güzel. ama çok isteksiz ve bilinçsizdim. yani öğrenmek değildi amacım. testleri çözmek kitabı bitirmek süreyi doldurmak... arkadaşlar zihninizi dinleyin o ne istiyosa onu yapın. böyle şeyler hep huzurlu gibi gözüküyo bana. yaşasın! artık her şey planlı olcak! gibi şeyler düşünüyom. yaşam kalitem pomodoro sayesinde 25 kat artcak gibi hissediyodum. ya da buna benzer herhangi bi çözüm üreten araçla ilgili hep bu şekilde düşünürüz. bunlar çok ortalama çözümler. pomodoroyla kim neyi başarmış ki? bu sadece işten kaçan veya zorunda olan birinin tutuncağı çözüm. neyse işte ya. kullanmayın derim ben bu tekniği.