1. şimdi buna şekerleme desek olmaz; kestirmek desek, şahsen "ben biraz kestireyim" diye gidip de 15 - 20 dk sonra gelebilenini görmedim.

    bu yabancıların power nap dedikleri şey, işiniz başınızdan aşkınken gerekli gücü tekrar toparlamanız için kendinize verdiğiniz kısa bir uyku (msu) molası. edebince kestirme. farklı sürelerin vücutta farklı etkileri varmış. kısaca özetleyelim.

    ne yapacaksınız:
    - öncelikle ilk yapılacak şey uygun bir mekan bulmak. okul gibi yerlerde kısmen daha kolay, git kütüphaneye kapat gözünü tamam; çoğu iş yerinde tuhaf karşılanabilir, biraz zor ama yapılmayacak şey değil. aynı şekilde arabada kestirmek de bir çözüm.

    - telefonunuzu kurun. 2 -3 dakikalık bir moladan fazlasına ihtiyacınız varsa telefonunuzu kurup kendinizi garantiye almanız iyi olur. telefonunuzu da kendinizden biraz uzaklaştırın ki uyku sersemi kapatıp power nap dediğimiz şeyi aman sabahlar olmasın kıvamına getirmeyin.

    - rahatlatıcı bir müzik açın vs gibi tavsiyeler de var bir sürü yerde ama bunlar kişisel tercihler; şahsen beyne reset atayım derken bir de şarkı mırıldanmak istemem.

    bir de kaç dakikalık power nap ne işe yarıyor ona bakalım:

    - önünüzde yetiştirmeniz gereken işler var ama göz kapaklarınız yeter diyor, mandal taksanız nafile; işte o zaman 2 - 3 dakikalık bir power nap kulağa işe yaramaz gelse de sizi tekrar canlandıracak şey. buna "nano nap" deniliyor; "gözümü dinlendiriyorum" durumu.

    - vaktiniz biraz daha mı bol, o zaman 20 dakikalık bir power nap'e buyrun. araştırmalara göre ideal dinlenme süresinin bu süreler civarında olduğu saptanmış, power nap denilince ilk akla gelen de bu 20 dakikalık uyku zaten. bu esnada hem beyin kendine deyim yerindeyse bir reset atıp gereksiz bilgilerden arınabiliyor hem de kas hafızası güçleniyormuş. özellikle önemli sınavlar, toplantılar vs gibi bilgilerinizi hatırlamanız gerekecek dönemlerden bir süre önce böyle kısa bir ara oldukça faydalı.

    - 50 ile 90 dakika aralığında, yine power nap denilen bir uyuma/dinlenme yöntemi de var; ama bu bana biraz fazla geldi. zaten yabancı dildeki adı da "lazy man's sleep". ama hem fiziksel hem de mental olarak çok yorgunsanız bu süre vücudunuzun bir tam uyku döngüsünü tamamlamasına izin veriyor.

    ve son olarak, kim demiş uykudan önce kahve içilmez diye! 20 dakikalık bir kestirme yapmadan hemen önce içilecek bir fincan kahve kalktığınızda daha dinç olmanızı sağlıyormuş. ben denedim, yalan değil. siz uyandığınızda kahve de etkisini yeni yeni göstermeye başlıyor, doğru mantık. iyi uykular^::)^
    mesut
  2. sınava hazırlandığım dönem bunu uygulamaya çalışmıştım, bende ki program 40 dakika kadardı. evrelerin birbirini takip ettiği uykuda tam enerji dolan zamanında kaldırtmayı amaçlar bu doping olayı. güzeldir iyidir ama günde 7-8 saat uyku düzeniniz varsa alışmakta zorluk çekersiniz.