1. Yıllardır pain Of Salvation dinleyicisi olan beni grubun icra ettiği müzik türünü bilmemekle itham Eden yazarların bulunduğu başlıktır. Ayrıca progressive metalin, heavy metal ve progressive rock tarzlarının birleşimi sonucu ortaya çıktığının ve dolayısıyla progressive metalin bir progressive rock türevi veya dalı olduğunun farkında olmayan yazarları görmemi sağlamış başlıktır. Saygılar. Ayrıntılı bilgi için linkte vereceğim doktora tezinin 68. Sayfasını inceleyiniz.

    Link.: https://www.google.com.tr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://acikerisim.deu.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/12345/9606/298197.pdf%3Fsequence%3D1%26isAllowed%3Dy&ved=0ahUKEwi9x-6n76XPAhWLsxQKHSh0BOcQFgg0MAk&usg=AFQjCNEgzJlcD0HbGe0aBjXKdKfFew1Dfw
  2. pain of salvation grubu son yayınladıkları remixed ve relived albümleri ile zaten ne prog rock ne de metal grubuna sokabiliriz fakat genel olarak bakarsam eğer benim görüşüm de progresif rock olduğu yönünde.
  3. türkiye'de nemrud'un hakkını vererek yaptığı, yenilikçi, enstrümanların bağımsız bir bütünlük içinde olduğu rock müzik koludur.

    şarkı süreleri uzun olmakla birlikte, sözler ise daha çok kavramsal konulardır.

    camel, king crimson, eloy gibi önemli gruplar bu türde müzik yapmaktadır.

    alışması zor, dinlemesi son derece keyifli bir türdür. candır.
  4. klasik rock poserlarının ve müziği kendini bir yere ait olma dürtüsüyle seven çakma müzikseverlerin anlamayacağı ve sevmeyeceği müzik tarzı.
    misal bir klâsik veya caz ne bilim blues havalı iken bunu prog için söyleyemezsiniz.
    mesela kız arkadaşınızla romantik bir akşam yemeğinde close to the edge mi açarsınız a kind of blue mu?
    ayrıca bu tarz müzik dinleyerek kız tavlayamazsınız bir caz klasik havası yoktur kendisinde.
    prog rockta dans edemezsiniz (ben gayet yes, elp, kc'de ediyorum ama) çünkü etmeye çalışırsanız götünüz başınız ayrı oynar. malum aksak üstüne aksak ritim.
    kızlar progtan nefret eder. evet 70'ler de dahil (ki ticari başarı olarak ve popülarite olarak en iyi dönemdir, ki queen bile prog yaptı bu dönem) kız dinleyici azdı bu türde.
    prog çok satmaz. günümüz piyasasının basit olan satar veya dinleyiciyi siktir et satışa bak bakış açısı yüzünden prog grupları konser paralarını bile zor karşılamıştır (en ünlü örneği gentle giant)
    candır can.
  5. kapsamlı bir progressive rock incelemesi için