1. daha önceki peygamber filmlerinden farkı çocukluk döneminin canlandırılması sanırım.

    bence peygamber neden canlandırılamıyor, islamda neden caiz değil bi irdelemek lazım. sonuçta belli başlı tasvirler var peygamberle ilgili, işte uzun saçlı, sürmeli gözlü vs.

    belli başlı fetvalar şöyle;

    -kimse peygamber gibi olamaz, kimse canlandıramaz. alçaltma söz konusu olur.
    -oynayan kişi başka filmde kötü karakteri oynar, zihinde çelişme olur.
    -dini eleştirmek isteyenlere fırsat verilmiş olur.
    -peygamber allahın sembolüdür, o sembolün değiştirilmesi canlandırılması hakarettir.

    yani genel olarak eğer peygamberi birileri canlandırırsa, insanların hafızasında o kişi peygamber sureti olarak kodlanır endişesi var.

    mesela şu an kanuni sultan süleyman dediğinde canlanan suretteki değişme gibi bir husus konuşuluyor ve cevaz verilmiyor.

    diğer taraftan mesela matrix'te tanrı figürü vardı, isa'yı çeşitli filmlerde gösterdiler diye biliyorum. zaten resimleri falan da var. bizimkiler neyse biraz agresif bu konularda. "sümme haşa, tövbe estağfurullah siz çıldırdınız mı azizim" modundalar.(bkz: işte bunlar hep reform)

    islamın felsefi yanları köşeye itilirken, tapınma boyutları gözümüze sokuluyor. "gassalın elindeki meyyit gibi ol" derler, sorgulama yat uzan ölü gibi yıkan temizlen imamın elinde. ama işte o işler öyle de olmuyor. sorguladıkça daha çok inanacak belki nerden biliyorsunuz ey ulema?

    bu tapınma halleriyle ilgili daha da ileri gitmek istiyorum. ebu cehil reddetmişti imana gelmeyi, hayır ben tanrılardan vazgeçmem demişti. sorgulamamıştı, tapınmaya devam etmişti. başka bir şeye inanmayı aklının ucundan bile geçirmemişti. kim bilir belki de düşünmeye bile korkmuştu.

    yarın öte dünyada(inanıyorsan) sorduklarında senine bu cehilden farkın nedir diye ne olacak?
    abi
  2. mutlu
  3. peygamber tasvirine karsıtlığı islamiyet tabanında değilde mezhepler bazında ele almak lazım. mezhep olarak bakıldığında sunni mezhep yasaklıyor tasviri. sunni mezhep eşittir islamiyet değildir. kuran'da tasvirle ilgili bir ayet, yasak yok. kuran'da yoksa bitmiştir. dinin felsefesi değil de sadece afyon yüzü öğretile geldiği için, insanların genelde okuduğu değil de duyduğu dini yaşamaya elverişli olmalarından dolayı böyle tepkiler ortaya çıkacaktır. kuranı değil softa sınıfının ağzında ki dini yaşayan insanlardan beklenen tepkilerin yoğunluğu ne derece olur bilemiyorum ama sansürün her türlüsüne karşıyım özellikle insanların cahilliği rahatsız olacak diye uygulanan sansüre daha fazla karşıyım. bunu maalesef empati yapılacak bir olgu olarak görmüyorum. çünkü tasviri edenden kaynaklı bir rahatsızlık değil rahatsız olan kesimin kendi cahilliği nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır.

    charlie hebdo olayından sonra tasvir tartışmalarıyla ilgili yazılmış bilgilendirici bir yazı:

    http://t24.com.tr/haber/hz-muhammed-tarih-boyunca-nasil-tasvir-edildi,284036
    hubot