1. ilk geliştiricisi (founder dedikleri) guido van rossum olan nesneye yönelimli programlama dili. programlamaya yeni başlayacak olanlar için uygun olduğu söylenir.
    loach
  2. programlamayla ilgilenmek isteyip bir türlü başlayamayanların tercih etmesi gereken dildir.

    özellikle tek kaynağınız internetse; kodlama algoritma mantığını size öğretecek, diğer dillerin aksine düzenleme problemi olmadığından dolayı sizi programlamadan soğutmayacak bir dildir. başlangıç için idealdir
    kup
  3. bugune kadar kullandigin en sade bir o kadar da islevsel olan programlama dili. gerek syntax'i gerekse kolay ogrenilebilirligiyle programlamaya yeni baslayacak kisilere tavsiye edebilecegim bir dil.
  4. rakiplerine göre yavaş bir programlama dili olmakla beraber kullanıcısını hem tembelliğe alıştırır hem de kendine aşık eder. hız konusunda ortalama bir fikir sahibi olmak için tıklayın
    syntax'ı çok kolaydır.
    2.7'den 3'e geçerken kullanıcılarının anasını ağlatan bir karar alıp syntax'da küçük değişiklere gitmiştir. bunun sonucu python 2.7 interpreter'ında yazdığınız bir program python 3. interpreter'ında çalışmaz.

    edit : bağlantılar eklendi.
  5. şu siteden harika bir eğitim dökümanı indirilebilir veya online olarak takip edilebilir. yaklaşık bir haftadır öğrenmeye çalıştığım bir dil. daha önce de c, c++, c# öğrenme denemelerim olmuştu fakat hiçbirinde bu kadar kararlı bir şekilde ilerlememiştim. böyle güzel bir kaynak bulmuş olmak etkiledi sanırım. nesne tabanlı programlama kısmındayım. kaynağı tamamen bitirdiğimde de editlerim.

    bu arada bahsettiğim kaynağın uzunca bir yazar listesi daha doğrusu katkı yapanlar listesi var. hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek gerekir diye düşünüyorum.

    db editi: ulan python başlığındaki herhangi bir yazı nasıl olur da db'ye girer hala anlamış değilim.(*:swh) beni ilk günden db'ye sokan tüm youserlara teşekkürlerimi sunuyorum.
    serin
  6. bu programlama dilini öğrenmek isteyen herkesin yolu en az bir kere istihza'ya çıkar diye düşünüyorum. ayrıca bundan farklı olarak coursera'da birkaç bölüm halinde michigan üniversitesinden bir profesör eğlenceli ve anlaşılır anlatımıyla çok iyi öğretmektedir.
  7. hizlica bir uygulama gelisitirilmek isteniyorsa cok mantikli bir secimdir bu programlama dili.

    programlama ögrenmeye ilk bu dilden baslama fikri ise pek mantikli degil bence zira bundan sonra gidip mesela c++ ögrenmek iskence gibi gelebilir. tabi bu hobi amacli olarak programalama ögrenen insanlar icin gecerli degil. 11 yasindaki kiz kardesim scratch konusunda kendini baya ilerletti, yazin bir adet raspberry pi tabanli bir mobil robot satin alip python ile uygulamali olarak programlama ögretmeyi planliyorum kendisine.

    bilim dünyasinda oldukca kabul görmekte. machine learning ile alakali olsun, görüntü isleme ile alakali olsun, bir sürü fizik kütüphanesi, biyoloji kütüphanesi python destegi ile cikmaktadir.

    cok sevdigimiz, saydigimiz ros'un bile python wrapper'lari vardir.

    isin web development tarafinda da oldukca kullanisli oldugunu duyuyorum. henüz denemedim.

    bazen c++'dan sikildikca kendisine gecip kafa dagitiyorum hem de beyin cimnastigi oluyor. tavsiye olunur.

    ekleme: son olarak da hangi seviyeden olursa olsun ögrenmek isteyenlere tavsiyem, öncelikle oop yani nesneye yönelik programala prensipleri konusunda temel bilgileri edinmeleridir. zira dilin sytnax'ini yani grammar'ini ögrenmek sizi cok da uzaklara götüremez programlama denizinde.
  8. kolay scriptler hazırlayabileceğiniz programlama dili. bu dille küçük bir scripte database verileri çekebilir, saldırı yapabilirsiniz. tamamen kullanacağınız alana bağlıdır. ayrıca uzantısı.py şeklindedir.
  9. programlamaya yeni baslayan kisilere gosterilmesi elzem olan dil.

    koy abi bunu ortaokula, liseye. cocuklarda algoritma mantigini bir oturttur, alistir ogrencileri su teknolojilere artik. bir seyler uretebilsinler ogrendikleri seylerle.