r




  1. ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım dili. istatistiksel hesaplamalar, akademik işler için çok sık olarak kullanılıyor. eldeki büyük verileri işlemek için çok güzel bir platform sunuyor.

    matlab ile benzerliği var. hatta insanlar alışkanlıklarını değiştirmesinler diye bazı fonksiyon ve metotların kullanım şekilleri değiştirilmemiş.

    dili öğrenmek genel olarak kolay. hayatınızda ilk defa bir şeyler kodlayacaksanız (ki genelde bu dili kullananlar öyle oluyor) bilgisayardaki bazı karmaşık konseptlerle muhatap olmanız gerekmiyor. diğer diller saymaya 0'dan başlarken r saymaya 1'den başlar mesela. halihazırda kodlama bilen biri için saymaya 0'dan başlamak normal olsa da bilgisayarla alakası word'ü açıp makale yazmak olan akademisyenler için kafa karıştırıcı. pointer olayı yok. matematikçilerin kafasını karıştıran şekilde a = a + 1 notasyonundan ziyade a <- a + 1 gibi bir notasyon kullanılmış. bu da "a nasıl a + 1'e eşit olur yav?" gibi başta yaşanan mantık çakışmalarını ekarte ediyor.

    kodlar satır satır okunuyor, önünüzde her daim konsol ekranı açık. kodlar ne şekilde okunuyor görebiliyorsunuz. çılgın işleri çok basite indirgeyen bir sistematik kullanılmış. çoğu zaman ingilizce konuşur gibi kod yazıyorsunuz.

    geliştirme ortamı da bir o kadar kullanıcı dostu. help(komut) yazdığınızda sağ alttan dokümantasyon açılıyor, sağ üstte değişkenleri ve değerlerini görebiliyorsunuz. konsol solda duruyor. oldu da veriyi görselleştirmek istediniz, plot(veri) diyorsunuz yine sağ altta histogramlar, grafikler, pasta dilimleri...

    (bkz: r studio)