1. insanları genelde ikiye ayırır.
    vardır diyenler ile insanları germeyin kardeşim isteyen istediği gibi içsin diyenler.
    evet rakı masasının bir adabı olmalıdır. rakı masası biraz incelik ister. 4 kişiden fazlasını kaldırmaz. eğer 6 kişi toplanılmışsa o masa pub ortamına çevrilip bira çerez patates masası olmalıdır. rakı masası 3 kişiyi de kaldırmaz. ya 2 ya 4 kişi olmalıdır. her arkadaşla rakı içilmez o kişiler biraz özel olmalı, ne çok konuşan söz kesen yada sus pus da oturmamalıdır. masanın belirli bir ritmi olmalıdır. aşırı mıymıy kişilerin, içmeyen adamın tam tersi meze canavarlarının da rakı masasında yeri yoktur. rakı masası plastik sandalyeyi de kaldırmaz, o yazlık bahçelerinde olan arkaya kaykılmalı plastik sandalyeler yemek yemeğe de uygun değil. köy kahvelerinde olan ahşap dik oturtan sandalyeler yakışır.

    rakı masasına çok aç oturulmamalı, çok tok da oturulmamalıdır. bu şartları sağlamak biraz zordur. çok meze söylenip masada boş yer kalmayacak şekilde donatılmamalıdır ama olmazsa olmaz ve yakışan mezeler vardır. yağlı kalın kesim bir ezine peyniri ile başlamak fena olmaz, yoğurtlu mezelerin gideri vardır, haydari, atom, kuru cacık, yoğurtlu patlıcan vb. zeytinyağlı bir tabak da hayat kurtarır, deniz börülcesi, börülce, enginar, radika salatası vb gibi. ara sıcak çok elzem değildir, mezeler tükenmeye başlayınca bir porsiyon köfte, kuzu şiş gibi et türevleri 4 kişiye pay edilebilir. diyetinize önem veriyorsanız, kavun karpuz ekmek gibi karbonhidratlardan kaçınabilirsiniz, ama kavun ile rakı birbirine çok yakışır. diğer can erik, yeşil elma ve ayva gibi meyveler ayrıca tuzlu sarı leblebi de rakı ile örtüşen lezzetlerdir.

    ülkemizde rakı servisi yapan bir çok mekan fast food kültürüne yavaştan dönüş eğilimi göstermektedir. restoranlarda masalar kıçkıça dipdibe, aksayan servis, bağırış çağırış arasında rakıyı yudumlamak mümkün değildir. rakı, aşırı uğultu ve çocuk zırlamalarını sevmez. bakın burası enterasan zülfiyare göndereceksiniz ama rakı ile balık çok uyumlu değildir, (kalamar, lakerda vb gibi mezelerden bahsetmiyorum) restoran mı balık pişiricisi mi ne olduğu belli olmayan mekanlardan bahsediyorum. balıkları defilede mankenleri dizer gibi dizmişlerdir. kilo kilo tekir, hamsi, levrek seçtirip en son fırına göndereyim mi diyen mekanlar. bu mekanlarda bir rakı balık yaptık gibi tıkanana kadar yedik diyenlere inanmayın. bu tarz balıklar el ile yenir ve biraz hız sever. arada o yağlı elleri ile rakı bardağını tutup arada ayran içer gibi gömen kitle abicim rakı mı içiyorsun napıyorsun belli değil. bardağı vıcık vıcık yağ içinde bıraktın. rakı sakinlik sever. rakıyı balığa eşlik ettireceksin fondip yaptın. hadi balığı rakıya eşlik ettireceksin bu sefer de balık soğur ve tadı kaçar.

    rum ve ermeniler mezeleri ile ünlüdür. özellikle rum kültüründe bahsettiğim gibi rakı balık kültürü yok. evet balık ile ilgili mezeler sofrayı süsler ama hem miktar olarak küçüktür hem sofrada kılçık gibi yük olmaz.
  2. acayip acayip seremoni uydurmayalım.yok efenim şöyle şöyle içilir.bu varsa bu yapılır.alttan tokuşturulur,üstten içilir.kasmaya gerek yok.için ve içtikten sonra efendi gibi kalkmasını bilin yeter.
    goril
  3. için kardeşim, kafanız güzel mi olsun istiyorsunuz için, dağıtmak hatırlamamak mı istiyorsunuz için ve adabı da gram önemsemeyin. önemsemek isteseydik içmezdik.

    (bkz: nick entry uyumu)
  4. 2 kişiden fazlasına gerek yoktur eğlenmeye değil efkarlanmaya gidilir skora oynayıp peş peşe içenler, tüm mezeyi götürenler, susmadan kafa s.kenler, ağzını açmayanlar, ve iki kadeh sonra dağıtıp öpüejem abim benim gardaşımsın adamın hasısın tarzı sapıtanlar tad kaçırır. bir tatil bir de içki masasına oturacağım insanlar konusunda biraz fazla seçiciyim. hee unutmadan bana bişey olmaz yheaa bi büyük ben içerim zaten siz kendinize ayrı söyleyin diyenler ötede içebilir isabet olur
    wtf
  5. çok da şeyyapmamak lazım. sanırsın venüse uzay aracı yolluyoruz. amaç alt tarafı iki kadeh rakı içip eş dostla muhabbet etmek. ha götünün altında ahşap sandalye olmuş, ha demir, paslı kırmızı sandalye. ali rakısını buzlu sever, ayşe şalgamla, evgenia sek sever. bu türk insanının kendini kalıplara sokma - usül erkan bilme havalarına girme çabası nedir anlamıyorum. ne gerek var o kadar kasmaya iç nasıl seviyorsan, nasıl istiyorsan. eğlenin biraz yaaa. şimdi bu kısma gelince sakinleşin pozitif olun burada derin nefes alıyorsunuz, iç sesiniz yavaş yavaş sessizleşiyoor bakın ne kadar güzel salın gitsin efenim gözleri kapayalım ohhh. (*:swh)
  6. rakı seviliyorsa öğrenilmesi şart olan adaplardır.
  7. mezeleri ilk 15 dakikada gömmeyin lan! fastfood mu bu?
  8. bir kadın için : o rakı bardağında ruj izi olmaz. silersin öyle içersin. ağlanmaz. kimse seni teselli etmek zorunda değildir zira. gelecek kedi her türlü o masaya gelir. aynı anda iki kişiyi sevebilirsin ama sadece birine içebilirsin.

    bir de bir egeli için : o balığı yersen midenden bakar rakı ne zaman gelecek diye.
  9. adabını falan siktirediverin, eğlenmenin, azıtmanın adabı mı olur lan ? keyfinize bakın işte.

    lakin şunu unutmam, eklerim.

    " bir rakı sofrasında kadın yoksa eğer uğruna rakı sofrası kurulmuş bir kadın vardır. "
    kuz