1. 30 nisan 2014'te vefat eden, 1950'lerin başından beridir ankara sinemalarında makinistlik yapmış sektörün en eski ve en tecrübeli ismiydi.

    kendisi ile 10 yıl kadar önce büyülü fener sinemaları’nda, teşrifatçı olarak çalışırken tanışma şansını elde etmiştim. sinema’da bilet kestiğim zamanlar dışında sık sık makine dairesinde ramazan usta’yı ziyaret eder tatlı sohbetine, geçmiş hatıralarına ortak olurdum. daha bebek yaşta yetiştirme yurtlarına verilmiş ve 16 yaşına kadar yurtlarda büyümüş. 1950’lı yılların başında sinema makineleri satan bir dükkanda makine montajı yapmaya başlayarak mesleğe adımını atmış ve o zamandan beridir de mesleğinden bir gün olsun sıkılmadığını ve severek yaptığını anlatmıştır her zaman. sinema salonlarında yaşadığı maceralar anlatmakla bitecek gibi değildi adeta.

    ayrıca ufak da olsa makinistliği öğretmişti bana. anlatmaktan bıkmayan, tecrübelerini paylaşmaktan çekinmeyen ve aynı zamanda espirili de bir mizaca sahipti. bir sinema makinesini en küçük vidasına kadar parçalayıp geri toplayabilecek bilgiye, ustalığa sahipti. sinemada çalışan diğer makinistler için kendisi tam bir duayendi diyebilirim. herhangi bir arıza içinden çıkılamaz bir durum aldığında ramazan usta belirir, sıkıntıyı bir şekilde hallederdi. filmler sona erip jenerik akmaya başladıktan sonra çoğu izleyici salonu erkenden terk ederdi fakat buna rağmen filmleri sonuna kadar oynatmayı sürdürürdü. özellikle biz, teşrifatçılar, salonu temizlerken arkada müzik olsun, canımız sıkılmasın diye filmleri durdurmadığını hatırlarım. iş dışındaki saatlerde, salonlarda film izlerken, makine dairesinde ramazan usta’nın olduğunu bilmek her zaman iyidi. filmle ilgili dekadraj, ses bozukluğu, netlik gibi sıkıntıları kesinlikle yaşatmazdı.

    kendisi ile ilgili dünya kitle iletişimi araştırma vakfı tarafından “sinemada son adam makinist: ramazan çetin ve ankara sinemaları tarihi” adında bir kitap basılmıştı. kitapta özgeçmişi, makinistilik hayatı ve ankara’nın eski sinemaları hakkında bilgiler edinebilirsiniz. bu kitaba beraber çekildiğimiz bir resmi de hatıra olarak dahil ettirmesi beni ne kadar mutlu etmiştir, anlatamam. işten ayrıldıktan sonra da kendisini sık sık ziyaret ederdim. fakat geçtiğimiz sene vefat haberini almak beni fazlasıyla üzmüştü. sinema salonları, sinemaya gerçekten emek vermiş bir ismi, kanımca sinemanın gizli kahramanlarından birisini kaybetmiştir. huzur içinde uyu ramazan usta.

    not: kitap ankara film festivali derneği’den veya büyülü fener sinemalarından temin edilebilir diye biliyorum. telefonla arayarak sormanızda fayda var. özellikle ankaralı sinemaseverlerin raflarında bulunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.