1. insanları rahatsız ettiğini düşünüyorum
    mm50
  2. 2 gündür rüyalarımı yerle bir eden şahıs. bazıları vardır ki davul yediği darbelerden ağlayacak duruma gelmiştir. diğerleri yok zaten,hepsi öyle.
  3. bazı geleneklerin eskidiğini kabul etmemiz onların da rafa kaldırılması gerekir. nasıl eski ramazanlar kalmadı deniliyorsa ramazan davulcusu da eski de kaldı. artık sahura kalkmak için böyle bir etkene gerek yok. olmadığı için insanları rahatsız ediyor ya zaten. tutan var tutmayan var, herkes uyanmak zorunda mı bu kadar korkutucu ve gürültülü bir şekilde uykusunun en orta yerinde? bazı sembolik şeylerin de sonunun gelebileceğini kabul edip zorlamamak lazım.
  4. sahur alarmı.
  5. özellikle üniversite sınavına girecek gençler için ve tabi 4 gece de olsa davul sesi duymamak için siz de muhtarlık ve belediyeyle görüşerek bir şeyler yapabilirsiniz.

    ve evet bence yapabilirsiniz.

    (bkz: 18-19-25-26 haziranda davul çalınmasın kampanyası)
  6. başlıkta okuduğum yorumlardan da anladığım kadarıyla davulcumuzun çıkardığı sesten rahatsız olan arkadaşlarımızın sayısı hiç de az değilmiş. peki ben rahatsız oluyor muyum diye soracak olursanız; hayır, aksine hoşuma gidiyor. ama meselâ yolun ortasında insanları rahatsız edecek derecede yüksek ses ile müzik dinlemek de hoşuma gidiyor. eğer benim gibi yüksek ses ile müzik dinlemekten rahatsız olmayan insanların ya da davul sesinden rahatsız olmayan insanların yaşadığı bir yerde olsaydım bunları yapmam yanlış olmazdı. hem bildiğim kadarıyla davul sesini duymanın dini açıdan bir zorunluluğu da yok. böyle basit bir şeyde bile toplum halinde yaşayan bizlerin, toplum içindeki diger insanların huzurunu bozmamamız gerektiğini farketmemizin çok zor olmadığını düşüyorum.
    nagan
  7. zamanlama konusunda sıkıntıları olduğunu dusundugum meslek. koca bir semti tek başına yaya olarak uyandırmaya çalışırsan sahur saatinden 2 saat evvel ise koyulman lazım. ee o zaman ilk başladığın yerler erken kalkmış olacak. diyelim ki onlar magdur olmasın diye geç başladın. ee o zaman da bazı yerler sahurda yemek hazırlamak için zaman bulamayacak.

    bir diğer sıkıntı da artık kimsenin davulun sesiyle uyanmamasi. kaldı mı öyle insanlar? sirf bu yüzden bile bitmeli.

    hadi diyelim ki bu bir gelenek ve bitmemesi gerekiyor. haklisiniz gelenekler bitmemeli fakat bu şekilde de icra edilmemeli. zira ramazan davulcusu dediğin ritimli çalar, mani okur, kıyafetine biraz özen gosteriz. eğer bir gelenek devam edecekse böyle eder. öyle berduş gibi şort- tşörtle, davula dan dan vurarak olmaz.
  8. yine şarkının en güzel anında geldi, bunda da sesi kısmama gerek yok değil mi?^:swh^
  9. mahallemde olanı bir arabanın bagajında dolaşan davulcudur. resmen bir doblonun bagajına oturup çalıyor, dobloyu da oğlu kullanıyor büyük ihtimal. arkadan da üç kişi dağıtılan bahşişleri topluyor. davul sesi nasıl bu kadar hızlı uzaklaşıyor diye merak edip camdan baktığımda fark ettim. ilginç. ne diyebilirim ki.
    jimi
  10. mani bilmeyen insanların eline davul alıp gümbede güm güm vurup aklı sıra insanları sahura uyandırdığını sanıp bahşiş zamanı gelince bir hevesle zilleri çalan kişidir, resmiyette işçi sınıfıdır