• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.31)
requiem for a dream - darren aronofsky
sara goldfarb, tv bağımlısı dul bir kadındır. oğlu harry ise kız arkadaşı marion ve uyuşturucu dağıtıcısı tyrone'la takılan madde bağımlısı bir çocuktur. sara, bir tv şovuna çıkmaya hak kazanır ve çok heyecanlıdır. ödül olan kırmızı elbiseye girebilmek için kilo vermeye çalışır ve diyet haplarından kullanmaya başlar. diğer yandan harry ve arkadaşları, hiç durmadan eroin ve kokain kullanmaya devam etmektedirler. bu bağımlılıklar zamanla aileyi bir felakete sürükleyecektir.


  1. sol tarafta görünce bile beni geren ama sanırım tek olumsuz yönü bu plan film.

    izleyene o büyük cümlelerden kurduran filmlerden ancak bir yönüyle diğerlerinden ayrılıyor.
    bu film o cümlenize itaat etmenizi sağlıyor 2 dakika sonra (bkz: hayatta yapmam) tarzındaki sözünüzü unutmuyorsunuz.
  2. fazla acı film. ikinci kez izlenesi zor.
  3. kurgusu, senaryosu, oyunculuğu ile en çok beğenimi alan filmlerden birisi. konusuna sadece madde bağımlılığı dersek aşırı derecede kısıtlamış oluruz. bi izlemeyen pişman, bi de sadece bir kere izleyenler pişman.
  4. her genç insana izletilmesi gereken filmdir. sentetik uyuşturucuların sosyal ve biyolojik yapısına ne gibi etkileri olabileceğini suratına çarpacaktır. kullanacaksa da bunları bilerek kullansın.
  5. film hakkında ki doğru veya yanlış bütün eleştirilerin yukarıda yapıldığından, söylenecek ekstra bir söze gerek olmadığını düşündüğüm film başlığı. ayrıca izlediğim en iyi beş filmden biri olduğunu da gurur ile söylememde sakınca yoktur umarım. belki de yaşadığım hayatın benzerliğinden yada kendimi onlara yakın hissetmemden kaynaklanıyor bu durum. bir arkadaşımın eleştirisini de size iletmezsem olmaz,

    !---- spoiler ----!

    winterdan sonrasını izlemeyin

    !---- spoiler ----!

    ekstra olarak filmde gözlemlediğim bir olayı paylaşmak istiyorum: başrol'de bulunan (bkz: jared leto) 'nun rüyalarında gördüğü iskele olayını maalesef çok geç idrak ettim. evet anlayışım kıt olduğu doğrudur. ilk gördüğü iskele rüyasında kız arkadaşı orada onu beklerken, filmin ikinci kısmında gördüğü iskelede hiç kimse yoktu.

    ben bu olayları, filmin ilk yarısında kız arkadaşına bütün umutlarını yükleyerek rüyasında onu iskelesinde görmesine, ikinci olarak iskeleye gittiğinde ise hiç bir umudu kalmamasına karşın iskelenin boş olmasına bağlamıştım bu durumu. fakat olay öyle değilmiş (galiba)... sonradan fark ettiğim yada yorumladığım ise; umutları kazanacağı uyuşturucu parası yada hayal ettiği yaşama kavuşmak değil, gerçekten kız arkadaşıydı. her şeyi onun ile olmak adına yapıyordu, ve ortak zaafları olan uyuşturucu bunun sonunu hazırladı.
  6. film, genel olarak uyuşturucu bağımlılığı üzerinden işlenmiş olsa da özellikle annenin zayıflama ve televizyona çıkma gibi takıntıları da düşünüldüğünde insanın herhangi bir şeye aşırı derecede bağlanmasının getireceği felaketleri anlatır. bu uyuşturucu, din, televizyon, zayıflama, aşk, ideoloji ya da kariyer de olabilir. hayatınızın anlamını sadece tek bir şeye bağlamanın zamanla o şeyin sizi hayattan nasıl kopardığını dehşet verici biçimde anlatır ve etkisinden uzun süre çıkamazsınız. mutlaka izlenmesi gereken çok özel bir filmdir. tabi ki clint mansell imzalı lux aeterna adlı şarkının da filmin etkisini iki katına çıkardığını düşünüyorum.
  7. en iyi uyuşturucu karşıtı filmlerden bir tanesi. fakat her ne kadar müthiş bir film olmasına rağmen insanın tekrar izleyesi gelmiyor. işte bu film bir o kadar rahatsız edici.
  8. filmde verilen duyguların kendisini sarsmasını seven insanların bayılacağı bir film.
    şöyle ki: film başladığında siz zaten bir son tahmin ediyorsunuz ve kendinizi hazırlıyorsunuz. ama film size tahminlerinizi hikayenin ortasında çıkarıp veriyor ve ondan sonra tahminlerinizin de ötesinde, ustaca çekilmiş, her noktasında başarılı bir yönetmenin elinden çıktığını bağırırcasına anlatan sarsıcı olaylar zinciri başlıyor.
    izlemeyen arkadaşlar, izleyeceklerinde yanlarında sarılacakları bir insan bulundursunlar.
  9. yürüyün gidin lan. böyle film mi olur? biz de insanız.
    o soundtrack hala nefes darlığı yapar bende
  10. türkiye gündeminin bir yandan zevk verebilen hali.