1. atipik antipsikotikler grubuna dahil olan, psikozlar, şizofreni, bipolar bozukluğun mani veya karma epizodunda kullanılan ilaçtır.

    başta insanı sarsması gayet normaldir ancak zamanla buna da alışılır. biraz fazla uyku yapabilir; ben başladığım dönemde çok ders /sınav kaçırdım. not ortalamamı hastalığımdan çok tedavisine borçluyum sanırım :)

    bunun dışında ilacı aldıktan sonraki saatlerde kendimi gerçekten iyi hissediyordum, kafayı boşalttığını en azından düşüncelerinizin normal hıza indiğini hissediyorsunuz ki mani epizodunda bu hayat kurtarıcı.

    ayrıca kilo artışı yapan antipsikotiklerden. ben bu yüzden değiştirmeyi teklif ettim doktoruma. kendisi de sağolsun hastayı dinleyen doktorlardan, şimdi daha hafif bir antipsikotikteyim. ama risperdal ın tedavimdeki rolünü inkar edemem...

    önemli not: tüm antipsikotikler gibi bu da kontrolsüz ve aniden bırakılmamalı. doktor kontrolünde önce doz azaltarak gidilmeli. aksi halde tepetaklak olmanız olası.
  2. etkisini dopamin reseptörleri üzerinden gösterir. dopamin reseptörlerinin blokajı prolaktin salıverilmesine neden olur. prolaktin seviyesini arttırması da kilo artışı yan etkisine neden olur. gene hiperprolaktinemi nedenli menstrüel düzensizliğe de neden olabilir. neden olduğu prolaktin düzeyindeki artışlar geri dönebilir niteliktedir ve ilaç kesildiğinde ortadan kalkar.

    bipolar 1 de tek başına veya lityum(lithuril) ya da valproat(depakin) ile kombine kullanımı (bkz: fda) tarafından onaylanmıştır.