• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
ritmatist - brandon sanderson
joel'un dünyası ikiye ayrılıyordu: ritmatist olanlar ve olmayanlar. ve o kesinlikle bir ritmatist olmak istiyordu. onlar çizgilere hayat verebiliyor, basit bir tebeşirle kendilerine muazzam bir savunma ya da muhteşem bir saldırı ortamı hazırlayabiliyorlardı. üstelik vahşi tebeşir yaratıklara karşı tüm insanlığın kaderi de onların ellerindeydi! armedius akademisi'nin tebeşir ustasının oğlu joel'unsa elinden gelen tek şey ritmatistlerin bu büyülü dünyasını dışarıdan izlemekti. ancak bir gün akademide işler değişmeye başladı. önce önemli insanların ritmatist çocukları kaçırıldı, sonra tuhaf olaylar art arda geldi. ritmatistler için tehlike çanları çalıyordu ve herkesin kaderini değiştirmek bu kez joel ve arkadaşı melody'nin elindeydi.


  1. brandon sanderson tarafından kaleme alınmış mükemmel bir eser daha. fantazya , steampunk ve polisiye türlerini harika şekilde harmanlamış. genel olarak diğer eserlerinde yeni bir dünya kurmayı tercih ederken ritmatist'te yaşadığımız dünyadan esinlenmiş. çok güzel bir büyü sistemi oturtmuş yeniden hatta her bölümden önce gerçek bir ders kitabıymış gibi sistemleri pek güzel şekilde açıklamış bizler için. böylece mantığımız iyice kavrıyor.

    ritmatist nedir ? ritmatist ; tebeşir kullanarak çizdiği şekillere hayat verebilen kişilerdir. bununla birlikte savunma ve saldırı odaklı geometrik şekiller de çizebilirler. bunların sonucu olarak ritmatistler muharebe alanlarında önemli bir yere sahiptirler. normal halk ile aralarında önemli bir mesafe vardır. 8 yaşında "efendi" tarafından seçilen ritmatistler , eğitimlerini tamamlamak için okullar tarafından eğitilirler.

    işin açıkçası okurken ilk başta " ne tebeşiri amk " dedim kendi kendime. kitabın ortalarına doğru evin içinde tebeşir aramaya başladım. kitabın sonlarına doğru tebeşir ile çizdiğim şekil neden çalışmıyor diye üzülmeye başladım. artık brandon sanderson'un kaleminden midir bilemem. Beni mükemmel bir şekilde içine çekmeyi başardı. başından sonuna kadar tek solukta gittim.

    kitabın geçtiği evren ilginç. bir asya ülkesi dünyanın yarısını fethediyor , afrikalılar birlik olmuştur. eski mısır , araplar pek çok tanıdık ırk var. bununla birlikte mekanik atlar , çarklı sistem ile çalışan trenler , mekanik yengeçler , çok güzle bir steampunk havası da var aynı zamanda. bir kaç tanıdık isime de rastlıyoruz hatta. şuradan amerikanın bir haritasına ulaşabilirsiniz.

    gelelim son sözlere. olm çok güzeldi lan. kitap bitti yüzümde garip bir mutluluk var halbuki bok gibi bir gün geçirmişim. sanırım bu yüzden kitaplara bu kadar bağımlıyım. mantıklı bir büyü sistemi , akıllıca yaratılmış karakterler , zekice diyaloglar , gizem , gerilim , heyecan ... ne isterseniz var kitapta. hemen alıp okuyun. sonra mesaj atın birlikte tartışalım.

    !---- spoiler ----!

    bu arada ritmatist sitemini müslümanların " bu dine aykırı " diyerek reddetmesine ayrı bir koptum.

    !---- spoiler ----!