• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
roma kartalların imparatorluğu - neil faulkner
pek çok kişi bir uygarlık modeli olarak roma imparatorluğu'na hayranlık duyar. neil faulkner, bu çalışmasında, aslında roma imparatorluğu'nun acımasız bir soygun ve şiddet mekanizmasına dayandığını ileri sürüyor. savaş; devleti, hâkim sınıfı ve gözde yandaş gruplarını zenginleştirmek için kullanılıyordu ve bu savaşlarda da köleleştirilmişti.

roma imparatorluğu'nda devlet ve toprak sahibi hâkim sınıf, ordularını, şehirlerini ve mülklerini finanse etmek için kırdan vergi ve rant biçiminde artık çekiyordu. kitleler -köleler, serfler, yoksul köylüler- imparatorluğu ayakta tutan sömürünün kurbanlarıydı. gerilimler ve örtük ihtilaflarla delik deşik olan bu sistem, en başından itibaren kendi kaçınılmaz sonunun tohumlarını da içinde taşıyordu kartalların imparatorluğu, küçük bir topluluğun dünya tarihinin en önemli imparatorluklarından biri haline gelişinin ve kendi yarattığı şiddet ve kan deryasında boğulmasının hikâyesini etkileyici bir ustalıkla anlatıyor. bunu yaparken, kurbanların hikâyelerine hak ettiği saygıyı göstermekten de kaçınmıyor.


  1. neil faulkner'in roma imparatorluğunu, taa en başından, üç küçük kardeş kasabaykenki halinden başlayıp anlattığı kitabı. meraklısına ilaç gibi.
  2. ilk defa burada karsima cikan bir kitap. roma imparatorluguna farkli bir bakis acisi sagliyor gibi. okuyalim o halde.
    yolcu