• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
roma'nın gizem dinleri - çiğdem dürüşken
büyük iskender'in asya'yı fethinden sonra, yunanlılar arasında hızla yayılan doğu'nun gizem tapımları, bireysel inanç özlemi çeken romalılar'ı da etkisi altına almakta gecikmemiştir. anadolu'dan gelen phrygia kaynaklı cybele gizemleri, trakya kaynaklı orpheuscu öğretilerle örülü bacchus gizemleri, yunan'ın ceres ve kızı persephone'yle ilgili eleusis gizemleri, mısır'dan gelen isis ve osiris gizemleri ve persler'in tanrısı mithra ile ilgili olan mithras gizemleri roma'da yayılmaya başlamış ve gün be gün daha fazla taraftar toplamıştır.
çiğdem dürüşken'in bu değerli çalışması antikçağ'da yaşamın ve ölümün bilinmezliklerine doğru bizi gizemli bir yolculuğa çıkarmaktadır.


  1. roma dinine dair bilgilendirici bir kitap. bu türde çok az kitap var zaten. dürüşken çevirileri kadar kaliteli bir kitap ortaya çıkarmış. roma, döneminde çok farklı kültürleri barındırırdı. tüm yollar roma'ya çıkar sözü boşa ortaya çıkmamış. din konusunda da tam bir cümbüş vardı. roma fethettiği yerlerin din ve kültlerini ülkesine davet ederdi. bu nedenle de ismi değişse de pek çok aynı kült ortaya çıkmıştı. yunan ve mısır etkisi yoğunlukta olmak üzere tüm kültlere hoşgörüyle yaklaşılırdı. (en azından cumhuriyet devrinde) bu kitapta da bu kültlerin coğrafyası ile birlikte içeriğine değinilmiş.
    sezgi