1. gidip saçma sapan kitap seçersen tabii ki roman okumak da kitap okumak da gereksiz gelir.

    bazı romanlar bir okuldur. tarih istersen sana tarih öğretir, insanı anlamak istersen, sana insanı anlatır. yok efendim hayal kurayım dersen seni geleceğe götürür.

    seçmene ve okumana bağlı.
    umberto eco'nun "gül'ün adı" kitabını okuyan sadece bir roman mı okur? koskoca bir ortaçağ tarihini okur. sanat tarihinin sersemletici güzelliği ile başı döner. kitap bittiğinde ortaçağı harika bir kurgu ile öğrenmiş olur.

    peyami safa ya da dostoyevski okuduğunuzda insanı psikolojiden çok önce keşfetmiş bu iki deha ile bir kere daha keşfedersiniz. insanı anlamak adına büyük bir adım atmış olursunuz.

    bu ve buna benzer başlıkları acaba ne yapsak da okumayı, kitabı yeryüzünden silsek diye uğraşanların bir tezahürü olarak görüyorum.

    bence romanına göre değişir; bazen elinizde tuttuğunuz 1984 sadece bir meydan okuma kitabı mıdır? hayır düşünmenin bile önüne geçmek isteyen, tarihin nicesine şahit olduğu ve olacağı despotları, okuyan ayık kafalara hatırlatan bir mesajdır elinde tuttuğun.

    henüz elimizde iyi kitaplar tutuyorken okuyalım bence!

    kitapları seçerek okuyun ki, romanlar size gereksiz gelmesin...
  2. bazı belli başlı kült eserler dışında desteklediğim durum.

    yüzüklerin efendisi mesela. bence çöp. orc, elf, dwarf vesaire. bir çocuk kitabında olsa güler geçersin ama bildiğin yetişkin, iş güç sahibi insanlar okuyor. 50 sayfa okudum, bıraktım. filmi de saçma. en sıkışık anda bir büyü yapıyorlar ve her şey normale dönüyor.

    bana herhangi bir bilgi vermeyen, ders çıkarma durumu olmayan her türlü kitap saçmalıktır gözümde.
  3. kendisine herhangi bir bilgi vermediği için müzik dinlemeyen film izlemeyen roman da okumasın bunda bir problem yok. ama akşama kadar dizi film izleyip roman okumaya gereksiz demek biraz ilginç oluyor. bunu diyen insan muhtemelen kitabının yarısı kadar kaliteli olmayan game of thrones için link arıyor şuan.
  4. katılmadığım önerme.

    muhtemelen ya okuduğunuz romanlardan keyif almamışınızdır, ya da okumayı sevmiyorsunuzdur(bunu anlayışla karşılayabilirim herkes herşeyi sevmek zorunda değildir)

    lakin 'gereksiz' ibaresine katılamayacağım. sizi bazı şeyleri düşünmeye ve en önemlisi hayal kurmanızı, olaylara bakış açınızı genişletmeniz açısından romanların çok önemli olduğunu düşünüyorum. üstte arkadaşlar belirtmiş yeterince kitap isimlerinden ondan bende fazla örnek vermek istemiyorum.

    ama dediğim gibi herkes herşeyi sevmek zorunda değildir saygı duyarım ama gereksiz ibaresi çok hoş olmamış.
  5. roman okumaya gereksiz diyen insanın varlığı da benim için gereksiz mesela.
  6. arkadaşlar, edebiyat dünyası bir deryadır yahu. herkese göre bir şeyler vardır muhakkak. önce bir türlere göre ayırın bakalım. bilim-kurgu, tarihi, dünya klasikleri falan. kendinizi bir çok seyden mahrum bırakırsınız söyleyeyim.
    bir de roman okumak yerine film seyretmek, araştırma inceleme okumak yerine belgesel seyretmek gibi bir şey, bana mantıksız geldi. mesela ben jack london'nın romanlarına bayılırım ama bir tane doğru dürüst film uyarlamasını görmedim. yani şimdi bu durumda sinema mı yetersiz kalıyor, ya da bu adamın kitapları mı çöp? kuşkusuz ikisi de değil. birbirinden tamamen ayri şeyler. o zaman tiyatro da yalan oluyor bu mantığa göre.
    symek
  7. Kısmen Philistinism akımına kapılmış insan söylemidir.
    Bir de iyi kitapların zaten filmleri yapılıyorcular var ki onlar tam ağza vurmalık.