• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.50)
ruh adam - hüseyin nihal atsız
«ruh adam», türk edebiyatında pek alışılmamış çeşitte bir romandır. müellifin tarihî romanlarını okumuş olanlar, tarihî bir roman gibi başlayan bu eserin öyle olmadığını görecek, sayfalar ilerledikçe kendilerini aşırı bir sembolizmin içinde bulacaklardır. bir tarih çeşnisinin de yer aldığı roman, yaşamanın gayesini yalnızca askerlikte bulan bir subayın hayatıdır. tabiatüstü olaylarla anlatılan bir hayat hikâyesinin, dikkatle bakıldığı zaman, gerçeklerin sembollerle çerçevelenmiş ifadesinden başka bir şey olmadığı görülecektir. «ruh adam», kendi nefsi ile mücadele eden bir insanın macerasıdır. edebî-ruhî tahlilini yapanlar, eserin hakikaten bir roman mı, yoksa yaşanmış bir hayat mı olduğunu kestirmekte hayli tereddüde düşeceklerdir.


  1. türk edebiyatının en güzel psikolojik romanı olarak gördüğümü defalarca söyledim. tavsiye edilecek ilk romanların arasında tabiki ruh adam. belkide 4. kez okudum bi gireyim başlık yoksa açayım dedim. başlığı ben açmış olmak isterdim valla kıskandım
  2. hak ettiği değeri görmeyen über eser. (bkz: selim pusat) 'ın psikolojik halleri insanı etkisi altına alır. kitabın son 30 sayfası ayrı bir efsanedir. (bkz: selim pusat) 'ın tanrı ile hesaplaşması atsız'ın ne kadar büyük bir hayal gücüne sahip olduğunu gösteriyor.

    nihal atsız makalelerinde selim adını kullandığı için kendini anlattığı söylenir.

    herkesin okuyup okutması gerekir.
  3. ne güzel bir kitaptır. ne okunası bir kitaptır. benim başucu kitabimdir kendisi. herkesin okuması gereken bir kitap olarak görürüm.
  4. okunması ve tavsiye edilmesi elzem olan kitaptır. insanlar böylesine kuvvetli yazılmış eserlerden siyasi görüşlerin etkisiyle yahut belirli kalıplara saplanıp kalma neticesiyle oluşan ön yargı ile bakmamalı, eserin tadını çıkarmalı ve kıymetli şiirlerden mahrum kalmamalılar.

    !---- spoiler ----!

    tanrı adaletinin yürüdüğü bu mahkemede de böyle haksızlıklar yapılacaksa beni cehennemin en kötü yerine atın. atın ki, tek içimde insanlığın erdemine ait son kırıntılar da yok olup gitmesin.

    !---- spoiler ----!
  5. atsız'ın siyasi kimliğinden dolayı önyargıyla yaklaşılmaması gereken eser. türk edebiyatında psikolojik tahlillerin bu kadar yerinde olduğu bir kurgu-roman pek yoktur. ayrıca romana atsız'ın fırtınalı karakterinin sürükleyicilik olarak artı değer kattığını da söyleyebiliriz. pek bilinmese de bu eser tutunamayanlar gibi popüler edebiyat eserlerimize de ilham vermiş karakterler barındırır.
  6. nihal atsız'ın keskin ve köşeli fikirlerini selim pusat üzerinden örneklediği, heyecan verici olduğu kadar zaman zaman insanı irrite edebilen, herşeye rağmen sade anlatımıyla insanı saran bir kitap. kitaptan çıkarılması gereken en önemli ders, uç fikirlerden mürekkeb bir insanın bile olduğu şekliyle kabul edilip, topluma kazandırılması gerekliliğidir.