1. yerel para biriminin, başka bir para birimine yada altın gibi değerli bir madene bağlandığı kur sistemidir. bağlandığı para birimindeki değişimlere göre yerel para biriminde de değişimler yaşanır. bu değişimler alt yada üst sınırı geçerse kura müdahale edilir.
    gngrd
  2. kur değerinin belirlenen limitlerin altına ve ya üstüne geçmesi durumda kura hemen müdehale edildiği sistemdir. bretton woods anlaşması sonucu uzunca bir dönem uygulanan kur sistemidir( başlangıçta kurun, belirlenen değerin %1 altına düştüğü veya %1 üstüne çıktığı zaman kura müdehale edilmesi gerektiği kararlaştırılmıştır). merkez bankalarının tüm dikkatini kura yoğunlaştırmak zorunda kalmalarına sebep olduğu için diğer amaçlara odaklanılmasını güçleştirmiştir. daha sonra bu kur sistemi terkedilmiş ve kurun bir band içinde dalgalanmasına izin verilen dalgalı kur sistemine geçilmiştir.
    türkiye'de 1980 lerde sabit kur rejimi terkedilmiştir. türkiye’nin bugün uyguladığı kur rejimi dalgalı müdahaleli kur rejimidir. merkez bankası kurlarda ortaya çıkan aşırı değişimleri ihale yoluyla ya da önceden ilan edilmemiş alım satım uygulamalarıyla kurlara müdahale ederek istediği sınırlara çekmeye çalışmaktadır.