1. bir bu, bir de türk kızı üzerine tartışmalar. ortak noktaları yılların eskitemediği en saçma tartışmalar olması, tartışanlar alınmasın ama öyle.
  2. sanat ne için bilmem ama toplumu yansıtan güzel bir örnektir. ülkemizde maalesef ki böyledir. '' ... ''
  3. sanat bana göre özü itibariyle kişinin kendi olmasıdır. kendi olan kişi daha üretken, daha mutlu olur ve kendini gerceklestirmesi de bir adim daha kolaylaşmış olur.
    kişinin kendi olmasıyla ortaya koyduğu tamamen özgün, spesifik eser hic kimse anlamasa, varlığından hic kimsenin haberi olmasa bile değerlidir. var edicisi için de mutluluk kaynağıdır.
    ama bazen de insan bilinmek ister, bilinmek anlaşılmak. bu noktada da topluma hitap eder.
    sanat için olan sanat zaman ötesi, toplum için olan sanat o zamana yöneliktir.
    hasılı sanat bazen toplum içindir, toplumdan gördüğü değer ya da topluma sağladığı faydaya gore değer kazanır. bazen de hiç kimse bilmese bile değerlidir, herkes saçma bulsa bile değerlidir.
  4. sanat, sanatçının kendisi ve sanat meraklısı içindir. toplum için değildir, toplumun önündedir. bu nedenle islamofaşizm sanata düşmandır. her türlü renk, estetik, güzellik yasaklanır. ufkun daralsın diye. biat et diye. düşünme diye. sorgulama diye.
  5. bu devlette polis olmak mı özel güvenlik olmak mı demekle aynı şey bence icraat aynı olduktan sonra ne önemi var diyorum :)
  6. sanat ekmek içindir..
  7. kişi sanata bulaşırsa bir şekilde ulaşacağı sonuç aynı olacaktır.

    sanat, toplum içindir denilirse dahi zamanla gelişen toplum ahlakı ve estetiği sanata ihtiyaç duyacağından sanat, toplum için'den; sanat, sanat için'e geçiş olur ve buna bağlı toplumsal aydınlanma ve takiben bireysel aydınlanma yaşanır. çünkü toplumsal zevk, estetik ve ahlak diğer kişilere de bir şekilde sirayet edecektir.

    sanat, sanat içindir; denilse dahi kişi yalnız başına zevk alamayacağından dolayı ya toplumun ahlakı ve estetiğine doğrudan veya dolaylı olarak yönelecek ve sanat eserlerini topluma uygun üretilecektir yahut kişi toplumu sanat zevki, estetiği ile aydınlatmaya çalışacaktır. burada ise yine bir geçiş var ve bu sanat, sanat içindir'den; sanat, toplum içine doğru olacaktır.
    neticede önce birey, sonra ise toplum aydınlanması yaşanacaktır. ve ilkinde bahsettiğimiz gibi tekrar sanat, sanat içindir'e dönülecek.

    o halde diyebiliriz ki sanat gelişmemiş toplumlarda - bu toplumlar gelişine kadar - toplum,
    gelişmiş toplumlarda ise sanat içindir.
  8. toplumsal bir amaca hizmet etmiyorsa eger sadece burjuvazinin kendini tatmin araci haline gelir.modern sanat denilen ucube yaklasimla günümüzde meta haline geldi zaten.eserden cok müzayedelerde astronomik fiyatlarla alinip satılır metaya dönüştü coktan
  9. haklı bulmadığım bir karşılaştırmadır. sanat hem toplum hem de sanat içindir. keskin bir ayrım yapılamaz. çünkü her sanatçı toplum tarafından anlaşılmayı bekler. bir audience olmadan yazmaz.
  10. sanat, sanatçı kendisini ifade edebilsin diyedir. eğer kendini topluma anlatmak ve toplumu "duzeltmek" istiyorsa toplumun gözünde değerlenir.
    toplumdan bağımsız olarak sadece içindekileri yansıtmak icin yapiyorsa sanatını bu sanat içindir ve kanimca çok daha değerlidir. yani sanati sadece bir tarafa çekemezsiniz.