1. hiç sevmediğim oyun. bana kuralları saçma geliyor. mesela at dediğimiz hayvan, oyunun yapıldığı dönemdeki en hızlı ulaşım aracıydı. bu yüzden vezir gibi dört tarafa da gidebilmesi lazım. kare sınırlaması da olmamali. ayrıca vezirin hareketlerinde bir sınırlama olmalı. bir bu tarafta bir karşı tarafta. kale dediğin daha hantal olur. gerçekle hiç alakası yok. gerçi bu bir oyun. gerçekle alakalı olmak zorunda değil.

    bir de bu oyunu oynayanlardaki trip hic hoşuma gitmiyor.

    "yhaaa bu qralların oyunu amaaa ))): "
    "onlar bu oyunla savaş kazanıyodu ))):"

    oyunda piyonunu gözünü kırpmadan verirsin. ama gerçekte binlerce askeri gözünü kırpmadan ölüme yolla da göreyim. ayrıca sen kimsin lan? metin oktay misin, pele misin? ne krallığını gördük senin?
  2. belli ki son yorumu yapan arkadaş pawn sacrifice filmini izledikten sonra çok dolmuş ama bu oyun türkiyede para kazanmak için zaten düşünülemez.parayı aptal insanları eğlendirip kazanırsın ama türkiyede aptal insan satrançtan ne anlasın neyse.

    satranç oynamaya ilkokulda sınıf öğretmenim sayesinde başlamıştım.oyunu öğrendikten sonra aldığınız ilk galibiyetin verdiği o haz duygusu tarif edilemez.rakibinizi zekanızla pert etmiş oluyorsunuz ki ben ilk galibiyetimi hiç unutmam, her sınıfta sürekli herkesi tartaklayan sert çocuk vardır ya işte heh hatırladın onu... ben onu yenmiştim çok büyük bir zevkti bana bunu yaşattığın için teşekkürler piyon teşekkürler vezir ve diğerleri...

    şimdilerde en son ne zaman oynadım hatırlamıyorum bile çok acı.satrançtan geriye tek bir anım kalmış.benim gibi biri çıkarsa eğer her zaman herhangi bir yerde oynayabiliriz.

    edit: son yorumu yapan arkadaş hatasını anlayıp silmiş sanırım şu an ki son yorumdan bahsetmiyorum karışıklık olmasın..
  3. eskiden çok severdim oynamayı yıllardır hiç oynamıyorum, oynayacak kimse yok öyle.. kardeşimle sürekli maç falan yapardık, o bayağı iyi oynaedı ben daha ehh falandım ama sürekli bi satranç seti falan alırdık. o artık bilgisayar oynuyor ben de ortamlarda oynayan insanlara özeniyorum, en son bi arkadaşıma satranç oynayalım mı dedim.. ne yapçaz satrancı dedi (içimden gtine sokçan dedim) eheh peki dedim yani böyle de manda boku çevrem
  4. dertleşirken, çayınızı yudumlarken oynaması büyük keyifli olan oyundur. bir yandan derdinizi anlatırken rakip hamle yapınca "ne yapmaya çalışıyorsun lan? bulucam şimdi" diyip konuyu unutursunuz. kafanızı dağıtırsınız.

    not: "iyi satranç oyuncuları 10 hamle sonrasını düşünürken, çok iyi satranç oyuncuları hep bir hamle sonrasını düşünür."
    (bkz: lie to me)

    edit: ekleme
  5. garry kasparov ve bobby fisherın soğuk savaş döneminde yaptıkları müsabakaları konu alan pawn sacrifice filmi izlenebilir.
  6. felsefesi oynamaktan daha eğlenceli. oynamak doğru olmadı sanki. neyse.
    kuz
  7. daha çok kuzene gittiğimde onunla oynadığım oyun. ilkokulda babamla çok oynardık ama hiçbir zaman iyi olamadım o yüzden de tam olarak sevemedim. sevmiyorum diyemem aslında ama böyle aşırı eğlenerek severek de oynamadım pek nötrüm. bi de öyle 3 5 hamle sonrasını hiç düşünmeye uğraşmadım dan dun carpe diem tadında oynadım hep belki de ondan.
    wtf
  8. bildiğimiz insan medeniyetinde, bildiğimiz zamanın sonuna kadar muhtemelen var olmaya devam edecek olan oyundur. sebebi ise basittir : milyonlarca insanı kitle imha silahları ile ortadan kaldıran, güneş sistemine uydular gönderen, binlerce km arası mesafeyi iletişim ve ulaşım teknolojileri ile kısa zaman aralıklarına sığdırmamızı sağlayan zeka yapılarımızın savaş antremanıdır. siz siktir edin pokemon go oynayan bebelerin bu oyuna laf atmasına. ister net üzerinden, ister güncel hayatta oynamak isteyen mesaj atabilir.
  9. çocuklar için youreads köy okulu kütüphanesi için setinin önerisi geçince oynamayı pek bilmesem de üstüne biraz düşündüğüm oyun.

    !---- spoiler ----!

    hayatımızdaki bir sonraki hamleyi, karşımızdaki insanın tam olarak nasıl düşündüğünü,ne zaman mat olacağımızı bilemezken, en azından oyun içinde bunların düşünülerek/pratik yapılarak öngörülebilir hale geldiği, daha başka faydaları da olan bir aktivite.

    !---- spoiler ----!

    öğrenmek, öğretmek lazım.